Alle Nassau's en Oranje-Nassau's op een rijtje

06-02-2024
Oranje nassaus

Ben je soms ook de draad kwijt bij alle personen in "Het Verhaal van Nederland - Oranje Nassau" ? Erfgoedweb heeft ze allemaal, voor wat hun relatie met Breda betreft, weer eens op een rijtje gezet. We stoppen echter na Willem V. Bij de Bataafse grondwet van 1795 werden de feodale rechten afgeschaft. De heerlijkheid Breda bestond dus nu niet meer en de titel baron van Breda had geen enkele betekenis meer. De Oranje-Nassaus behielden nog wel voor langere tijd enige ‘heerlijke’ rechten en bezittingen in de Baronie van Breda.

Voorafgaand aan de Nassau's: de heren van Breda

Vanaf de vroege twaalfde eeuw was Breda een machtsbasis voor een reeks adellijke families uit Vlaanderen en Brabant. Breda was strategisch gelegen tussen Holland enerzijds en Brabant en Vlaanderen anderzijds, het lag aan bevaarbaar water én op de grens van het hoge en lage land.
In de veertiende eeuw ontstonden problemen bij de erfopvolging en werd hertog Jan van Brabant heer van Breda. Deze beleende Breda later aan de invloedrijke Willem van Duivenvoorde. Met deze erfenis als voorschot stelde Van Duivenvoorde zijn neef Jan II van Polanen in staat om het land van Breda te kopen van de hertog. Diens zoon was Jan III van Polanen, ook genoemd Jan van der Lek. Het was de erfdochter van Jan III, Johanna van Polanen die met Engelbrecht van Nassau huwde die op deze manier heer van Breda werd.

Hieronder dus alle Nassau's en Oranje-Nassau's tot en met Willem V op een rijtje.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven