-
09-09-2024
Open Monumentendagen 2024
Komend weekend zijn het weer Open Monumentendagen!
Lees meer -
06-09-2024
14 en 15 september: ArcheoHotspot Breda!
Kom tijdens Open Monumentendagen naar de ArcheoHotspot!
Lees meer -
27-08-2024
Vandaag 400 jaar geleden...
Op 27 augustus1624 startte de belegering van Breda. Vanuit tijdelijke legerkampen rond Gilze vertrokken de Spaans troepen onder commando van Francisco de Medina richting Breda en bezetten de dorpskern van Ginneken en de Zandbergen. De belegering van de stad Breda was een feit.
Lees meer -
23-08-2024
Chic bier
Bier was gedurende honderden jaren een goed alternatief voor ongezond of onsmakelijk water. Drinkwater uit de stadsgracht of waterput op het achtererf werd steeds minder aantrekkelijk. Vooral na 1500 ging de waterkwaliteit omlaag en werd er steeds meer bier gedronken.
Lees meer -
18-07-2024
Trouwfoto's gezocht!
Kunstplatform WitteRook is op zoek naar trouwfoto’s die genomen zijn voor schilderij ‘Las Lanzas’ in het stadhuis van Breda.
Lees meer -
04-07-2024
Een grote vondst met een verhaal.
Het archeologische depot heeft van het Stedelijk Museum Breda een aantal voorwerpen in bruikleen die lang geleden in Breda op een of andere manier uit de bodem tevoorschijn zijn gekomen. Dit zal vooral bij sloop-en bouwwerkzaamheden zijn geweest waarbij de vondst uiteindelijk geschonken is aan het v...
Lees meer -
28-06-2024
Eerste archeologische sporen op Vlaszak gevonden.
Afgelopen week zijn er enkele resten van een woonhuis gevonden tijdens graafwerkzaamheden op het gazon aan de Vlaszak. De sporen zijn door onze archeologen ingemeten, gefotografeerd en gedocumenteerd. Daarna zijn de sporen weer afgedekt.
Lees meer -
28-06-2024
Duurzame opslag archeologische vondsten
Veel vondsten die bij archeologisch onderzoek uit de Bredase bodem komen, krijgen bij ons een plekje in het depot. En daar komen wekelijks nieuwe vondsten bij: ons depot moet dus op groei berekend zijn!
Lees meer -
14-06-2024
De Vlaszak is afgesloten!
Nu de Vlaszak voor een langere tijd is afgesloten is het een mooi moment om de oorspronkelijke Vlaszak, en de Beijerd, weer eens onder de aandacht te brengen. De huidige Vlaszak verbergt namelijk in de ondergrond een belangrijk stuk Bredase geschiedenis.
Lees meer -
07-06-2024
Hoe zat dat nou ook alweer? De Emerput.
We kennen de Emerput als een Eldorado voor vogelliefhebbers en natuurlijk als bezinkput voor het slib dat vrij kwam tijdens de suikerbietencampagnes van de CSM. Maar er is ook veel een oudere geschiedenis...
Lees meer -
26-05-2024
De Spinolaschans bestaat niet...
Natuurlijk bestaat 'ie wel, maar de naam...daar is toch wel wat mee aan de hand. Voor de geschiedenis van deze plek moeten we terug naar de laatste IJstijd waarbij er op deze locatie een groot zandduin opwaait. In de middeleeuwen stond deze bekend als de Hartelbergen.
Lees meer -
17-05-2024
Het beleg van Breda: waar, hoe en wat op één pagina.
In een vorig bericht hebben we in het kort uitgelegd wat de aanleiding voor het beleg van Breda was. Opvallend hierbij de persoonlijke drive van Ambrogio Spinola, bevelhebber van het Spaanse leger, om de stad in te nemen en een stad die zeer goed verdedigbaar was. Deze week in het kort iets over de ...
Lees meer -
06-05-2024
Archeologie & Archief, een nieuw team!
We schreeuwden het nog niet van de daken maar het is zeker geen geheim dat Archeologie Breda en het Stadsarchief Breda achter de schermen één team zijn geworden.
Lees meer -
03-05-2024
Het beleg van Breda: Hoe stond de stad er eigenlijk voor?
Rond 1624 was de stad Breda op een moderne wijze versterkt. Binnen de vesting bevonden zich naast de gewone burgers en landlieden, een groot aantal soldaten (huurlingen). De gouverneur, Justinus van Nassau, en zijn gevolg beschikten over ca. 5200 soldaten.
Lees meer -
19-04-2024
Sporen uit de 80-jarige Oorlog. Archeologische rapportage Woonakker Teteringen.
In maart 2022 is de toekomstige wijk Woonakker onderzocht door het team archeologen van de gemeente Breda. Tijdens het onderzoek zijn lange proefsleuven over het terrein gegraven om zo eventuele resten uit het verleden in kaart te brengen. Inmiddels is dit onderzoek uitgewerkt in een rapportage.
Lees meer -
18-03-2024
Middeleeuwse kan geschonken aan Paulus van Daesdonck Museum.
Onlangs is het Paulus van Daesdonck Museum in Ulvenhout eigenaar gevonden van een bijzondere middeleeuwse kan die op een bijzonder locatie is gevonden. De kan is geschonken door mevr. van Wijk - Kruijsen uit Rijen. Haar man was destijds de vinder.
Lees meer -
18-03-2024
Inmaakpotten en een Duitse legerlaars: een merkwaardige mix.
De herinventarisatie van oud archeologisch onderzoek bij station Prinsenbeek leverde een aantal vondsten op die een merkwaardige combinatie vormden.
Lees meer -
11-03-2024
Boekenweek 'Bij ons in de collectie'
Van 16 tot en met 24 maart a.s. is het weer Boekenweek! Dit jaar is het thema ‘Bij ons in de familie’. Daar hebben we bij het Stadsarchief en Archeologie ‘Bij ons in de collectie’ van gemaakt en speciaal voor de Boekenweek zijn we onze boekenkasten ingedoken.
Lees meer -
05-03-2024
Nassaulezing 12 maart 2024, "Het beleg van Breda door de ogen van de archeoloog"
Stichting Breda Nassaustad organiseert een paar keer per jaar een lezing die gerelateerd is aan de Nassaus. Ditmaal hebben wij Hans de Kievith van de gemeente Breda gevraagd meer te vertellen over wat er allemaal gevonden is over het Beleg van Breda tijdens de Tachtigjarige Oorlog, nu precies vierho...
Lees meer -
26-02-2024
Wel eens van een lithofaan gehoord?
Wel eens van een lithofaan gehoord? Nee, wij eigenlijk ook niet. Bij archeologisch onderzoek werd een niet bepaald spectaculair stukje porselein gevonden met een afbeelding in reliëf. Maar daar blijkt een mooi verhaal achter te zitten.
Lees meer