Na de heropening van de Haven is deze plaats weer een levendige locatie geworden. In 1937-1941 werd het grootste gedeelte van de rivier de Mark binnen de singels gedempt. De Haven zelf werd na veel discussie pas gedempt in 1965. In 1996 sprak het nieuwe College van Burgemeester en Wethouders de wens uit de Haven te heropenen. De gemeenteraad besloot een haalbaarheidsstudie te laten verrichten. Op 19 december 2002 besloot de raad de Haven inderdaad weer open te leggen. In december 2004 begonnen de werkzaamheden en in 2007 stroomde er weer water in de Haven. Het gedeelte langs de Markendaalseweg en de Nieuweweg volgde in 2008. Op 30 juni en 1 juli 2007 vond de feestelijke opening plaats. Sinds de heropening van de Haven vindt hier ook weer de intocht van Sinterklaas plaats.
Achter de Vest
De huidige straat de Haven is zijn geschiedenis nogal bescheiden begonnen, namelijk als een steeg aan de binnenzijde van de stadsmuur. Deze werd vanaf het einde van de vijftiende eeuw meestal Achter de Vest genoemd. Deze naam omvatte ook een aantal stegen van hier naar de Visserstraat en de Havermarkt (zie verder onder Potkanstraat, Enge Steeg en Steeg achter de Vismarkt). Deze steeg was misschien een relict van een ouder dijklichaam dat inmiddels onder dikke ophogingslagen was verdwenen.
De rivier bracht allerlei economische activiteiten met zich mee. In de stadsmuur moeten poorten en trappen naar het water aanwezig zijn geweest. De evolutie van een dijklichaam naar een weg achter de muur is daarom aannemelijk. De poorten waren in de stadsmuur stonden waarschijnlijk in relatie tot de stegen.
Ook bij de Vismarkt vonden havenactiviteiten plaats. Daar was een soort havenhoofd.
Nieuwstraten
Na de stadsbrand van 1490 tot aan de Beeldenstorm van 1566 is in Breda een groot aantal nieuwe straten aangelegd, de zogenaamde nieuwstraten. Doel hiervan was waarschijnlijk het verbeteren van de verkeersstructuur (Nieuwstraat, Kraanstraat, Sint Annastraat, Halstraat) en het creëren van marktpleinen (Nieuwe Korenmarkt of Havermarkt en Nieuwe Vismarkt). Bij enkele straten was het uitdrukkelijk de bedoeling bouwgrond te ontsluiten (Cingelstraat, Begijnhof, Keizerstraat en Nonnenveld).