Havenvondsten

04-11-2024

Voordat de Haven in 1964 werd gedegradeerd tot een ondergrondse parkeergarage moet er heel afval in verdwenen zijn. En dat honderden jaren lang.

In de collectie van het Stedelijk Museum Breda zitten enkele objecten die bij werkzaamheden in of bij het water zijn opgebaggerd of opgegraven. Regelmatig werden er vondsten aan het toenmalige Stedelijk en Bisschoppelijk Museum geschonken. Hieronder wat vondsten met een verhaal

BR 693 23 AW 6207 LOW
Scan BR 693 23 AW 6207 LOW

Een bijzonder vondst was deze middeleeuwse vijzel van aardewerk. Vijzels werden over het algemeen uit een stuk natuursteen gehakt, meestal zandsteen. Er kwam immers nogal wat kracht op te staan bij het fijnstampen van vaste stoffen.
Deze vijzel is ook fraai versierd met een gezicht, heel basic uitgevoerd, op één van de vier ribben. Deze ribben zorgden voor meer stevigheid en houvast.

BR 693 23 GL 1691 low

Deze Perzische zadelfles is ongetwijfeld "echt" maar de datering is wel een punt, Er bestond daar een traditie die al honderden jaren teruggaat. Ook in de 20ste eeuw werden deze flessen nog vervaardigd. In de streken rond Isfahan en Shiraz in het huidige Iran lag de kern van deze glasblazerstraditie.
Er kon van alles in vervoerd worden: wijn, olie, parfum, vruchtensap en rozenwater. Een omhulsel van stro of riet beschermde het glas enigszins tegen schokken.
Het "slangetje" rond de hals zou kunnen voorkomen dat het omhulsel zou kunnen gaan schuiven.

We weten dus niet hoe oud dit exemplaar is. Gelukkig zijn er handleidingen om de oude flessen van de moderne te onderscheiden. Wij komen er op terug.......

Een grijze buis van aardewerk. Een beetje kort voor de bekende rood aardewerken rioolbuizen, de zgn. kannenbuizen.
Het gaat hier vermoedelijk om een middeleeuwse waterleidingsbuis. Door de vorm konden ze in elkaar geschoven worden. Op andere exemplaren zitten veel mortelresten. Waarschijnlijk werden ze ingemetseld in een huis om water op de juiste plek te krijgen.
In Deurne werden dit soort buizen, gekoppeld en al, tijdens een opgraving gevonden. Daar zijn ze van roodbakkend aardewerk en gedateerd in de 17de eeuw. Onze exemplaren zijn ongetwijfeld ouder.

BR 693 23 BC 0638a low

Meer over...

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven