Vismarktstraat (Centrum)

Gebieden
1100 tot heden
Str215 vismarktstraat gn19901732 Str215 vismarktstraat gn19901732

De Haven en de Vismarktstraat in de jaren dertig. Foto: Fotopersbureau Het Zuiden. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

De Vismarktstraat is tegenwoordig het meest bekend als uitgaanscentrum, maar van oorsprong is dit de plaats waar de vis verkocht werd. De Ginnekenstraat, Eindstraat, Karrestraat Torenstraat en Vismarktstraat moeten dateren uit de twaalfde eeuw. Men veronderstelt algemeen dat deze straten onderdeel uitmaakten van de prestedelijke nederzetting als ontsluitingsroute vanuit het zuiden. Ook de Ridderstraat, de Sint Janstraat en de Veemarktstraat (het gedeelte van de Molenstraat tot aan de Gasthuispoort) moeten dateren uit de twaalfde eeuw. Deze straten vormen dus de oudste generatie straten in het centrum. Ook de Schoolstraat en de Cingelstraat lijken topografisch tot deze eerste generatie te behoren.

De Vismarkt

In 1368 wordt in een oorkonde het Forum Piscium genoemd, de Vismarkt, de huidige Vismarktstraat. De Nederlandse naam Vismart komt voor het eerst voor in 1382. Aanvankelijk werd in de huidige Vismarktstraat de vismarkt gehouden. Deze markt liep door tot aan de (voorganger van) de Grote Kerk. Vismarkten behoren tot de oudste structuren in historische steden. De ligging tussen de hoofdroute door de nederzetting (Karrestraat – Torenstraat – Schoolstraat) en de rivier is dan ook kenmerkend.

De stadsbrand van 1490

In 1490 brandde een groot deel van de westelijke helft van de Bredase binnenstad af. De middeleeuwse huizen in de stad Breda waren veelal gebouwd als vakwerkhuizen en gedekt met riet. De zomer van 1490 was warm en droog en er waren veel grote branden in steden en dorpen. Op 27 augustus brak brand uit in een huis aan de Vismarkt (de huidige Vismarktstraat). De wind kwam uit het noordoosten en de meeste huizen aan de Vismarktstraat, Visserstraat, een gedeelte van de Torenstraat, de Tolbrugstraat en een gedeelte van de Lange Brugstraat brandden af.

De stedelijke overheid kon nu gemakkelijk ingrijpen in het stratenpatroon. Vanaf 1492 werd een plein aangelegd aan de Haven, aan de kop van de oude Vismarkt. Dit plein stond aanvankelijk bekend als de Nieuwe Vismarkt. De naam oude Vismarkt veranderde langzaam maar zeker in Vismarktstraat, de straat die naar de vismarkt tot loopt. De naam Vischmerktstraat komt voor het eerst voor in 1699.

Literatuur

Wim Hupperetz, Het geheugen van een straat, achthonderd jaar wonen in de Visserstraat te Breda (Utrecht, 2004).
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven