Gedurende de zomer en herfst van 1992 kon aan de westzijde van de Visserstraat een perceel volledig archeologisch onderzocht worden. De verwachtingen waren, gezien de ligging op de westoever van het oude Markdal, zeer hoog. Het in 1979 afgebrande woonhuis had een strakke achttiende eeuwse voorgevel.
Opgraving Visserstraat 7 1992
Ontginning en vroegste bewoning
Ontginning van de venige oever vond plaats in de late twaalfde eeuw. Een natuurlijke afwateringsgeul werd gedempt. Het terrein werd (perceelsgewijs?) met schoon zand opgehoogd en er werd een brede oost-west lopende sloot gegraven. Spoedig werden er houten woningen gebouwd met lemen vloeren en haardplaatsen. In de periode 1250-1400 werden keer op keer nieuwe houten huizen opgetrokken. De ten noorden van deze bebouwing gelegen sloot verlandde en raakte opgevuld met afval. In de veertiende eeuw en de vroege vijftiende eeuw is dit gedeelte van het terrein nog onbebouwd.
Eerste stenen bebouwing
In de vroege vijftiende eeuw werd het terrein opnieuw fors opgehoogd en verscheen de eerste stenen bebouwing in de vorm van twee langgerekte woonhuizen, gescheiden door een steeg of druipstrook. Funderingsresten en lemen vloeren lopen nog door onder de nu nog aanwezige bebouwing ten westen van dit perceel. Het zuidelijke woonhuis had al vanaf aanvang een kelder (zonder gewelf maar met een vlak houten plafond) maar wordt in de loop van de vijftiende eeuw door een brand verwoest. Bij herbouw wordt er een haard en brandmuur opgetrokken. Die vormt nu de achtergevel van pand Haven 7.
Ontstaan van de huidige vorm
In de zestiende eeuw verschijnt op het perceel een L-vormig pand dat aan de straatzijde volledig onderkelderd is. Gedurende de achttiende en negentiende eeuw vonden er nog ingrijpende verbouwingen plaats. Achter de kelders werd een dwarsliggende kelder gebouwd die de voorkelders verbond. Daarnaast werd er een enorme (regen-)waterkelder achter het pand aangelegd.