Breda ondersteboven (1)

05-03-2020

Rond 2005 ging, bij de aanleg van de Nieuwe Mark, dit deel van Breda inderdaad behoorlijk ondersteboven. Voor archeologen het ultieme moment om de onderkant van Breda eens goed te kunnen bestuderen en te documenteren. In dit geval ging het om werkzaamheden aan de Haven, voordat de oude parkeergarage zou worden gesloopt. Waar tot in het begin van de jaren '60 van de vorige eeuw een verstilde kade te zien was verscheen een merkwaardige "vlakte". Rond 2008 werd de herinrichting afgerond en was het water terug in de stad.

Tot de jaren '60 was die kade, met al z'n trappen een herkenbaar en geruststellend icoon in onze stad. Bij het onderzoek in 2005 werd de kademuur vanuit een heel ander perspectief zichtbaar. De achterzijde werd blootgelegd en het resultaat van honderden jaren lang reparaties en verbeteringen werd zichtbaar. En huisriolen die direct op de Haven uitwaterden. Voor de archeologen een uitdagende puzzel.

Fotopersbureau20het20zuiden GN19901762
De Haven in de jaren '30-'40 (foto Fotopersbureau het Zuiden, coll. Stadsarchief Breda, id. GN19901762
Kademuur202005
Archeologen en vrijwilligers leggen de achterzijde van de kademuur bloot.

Meer lezen over deze opgravingen of over de Haven ? Lees over de verdere resultaten hier of over de Haven als straatnaam hier

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven