Over archeologie en oude riolen.

06-10-2017

In 1869 publiceerde majoor-commandant G.G. van de Hoeven een uitgebreid artikel over de aanleg van een modern rioolstelsel in de binnenstad van Breda. Hij schreef dit als lid van "de Commissie voor de verbetering van de rioleringen en bestratingen." De werkzaamheden hadden in de jaren daarvoor plaatsgevonden. Het raadsbesluit voor de werd al in 1861 genomen.

De overzichtskaart die van der Hoeven in 1869 publiceerde in het "tijdschrift Koninklijk Instituut van Ingenieurs" . Daarop het aangelegde ri oolstelsel en de hoogte van de bestratingen in NAP waarden.


In 1994 en 1995 werd een groot deel van dit bakstenen riool vervangen door een modern betonnen riool. Voor de archeologen was dit een mogelijkheid om in een groot deel van de binnenstad de ondergrond van de eeuwenoude straten te documenteren. Daarbij werden restanten van middeleeuwse straatverhardingen gevonden, afvallagen waarmee de straten werden opgehoogd, maar ook sporen van akkers uit een nog oudere periode. Helemaal onderin de rioolsleuven konden de archeologen vaststellen hoe het landschap er van oorsprong uitzag, dus voordat de oudste nederzetting werd gesticht.

Klik op de afbeeldingen voor de om meer te weten over de sporen die per straat zijn aangetroffen.

Br 51e 94 5

Meer over...

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven