Torenstraat (Centrum)

Gebieden
1100 tot heden
Str204 torenstraat 20080021 Str204 torenstraat 20080021

De Torenstraat begin jaren vijftig. Foto: Jan Strube. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

De Torenstraat is de straat die onder de Grote Toren langs loopt. De Ginnekenstraat, Eindstraat, Karrestraat Torenstraat en Vismarktstraat moeten dateren uit de twaalfde eeuw. Men veronderstelt algemeen dat deze straten onderdeel uitmaakten van de prestedelijke nederzetting als ontsluitingsroute vanuit het zuiden. Deze straten vormen dus de oudste generatie straten in het centrum.

De Grote Toren

De eerste steen voor de huidige Grote Toren werd gelegd in 1468. De toren is gedeeltelijk op de straat gebouwd, zoals we goed kunnen zien vanuit het zuiden. Misschien is het tracé van de Torenstraat toen ook wat naar het westen verplaatst.

Kerkstraat

De oorspronkelijk naam van deze straat is Kerkstraat, voor het eerst genoemd in 1415. In het begin van de achttiend eeuw duikt ook de naam Torenstaat op. De twee straatnamen zijn lang naast elkaar gebruikt. In 1812 werden officiële straatnaambordjes aangebracht met zowel de namen Kerkstraat als Torenstraat. Waarschijnlijk was de Torenstraat alleen het gedeelte onder de toren en de Kerkstraat de rest van de huidige Torenstraat. Vanaf 1829 komt verder alleen de naam Torenstraat voor.

Protestant en katholiek

De Grote Kerk was sinds 1637 definitief in handen van de gereformeerde of hervormde kerk. De meerderheid van de bevolking was echter katholiek en maakte gebruik van verschillende schuilkerken. Voor de meeste inwoners van Breda was de Grote Kerk in de zeventiende en achttiende eeuw dus niet de eigen kerk. Dit zou de overgang van Kerkstraat naar Torenstraat kunnen verklaren. Ook in Princenhage bijvoorbeeld werd de straat langs de katholieke schuurkerk de Kerkstraat genoemd. Deze straat liep dus niet langs de oude dorpskerk.

Literatuur

Wim Hupperetz, Het geheugen van een straat, Achthonderd jaar wonen in de Visserstraat te Breda (Utrecht, 2004).
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven