De opgravingslocatie "Vinkenburg" was gelegen in het HSL tracé op een noordoost-zuidwest georiënteerde dekzandrug. De werkputten bevonden zich in een langgerekte strook vanaf de Ettensebaan tot aan de Leursebaan. Inbegrepen daarbij het deel van beide wegen dat heringericht zou worden.
Opgraving HSL Vinkenburg 2001-02
In de werkputten en de tracé geleiding werden talloze huisplattegronden, spiekers en waterputten uit de IJzertijd en Romeinse Tijd aangetroffen. Een fraaie vondst bestond uit een ongebruikte houten ploegschaar, afkomstig uit een boomstamwaterput. Deze ploegschaar was het onderdeel van een eergetouw waarbij de grond wel kon worden losgemaakt maar niet worden gekeerd.
Uit de 13e /14e eeuw stamt een boerderij-plattegrond waarbij geen (midden)-paalkuilen werden aangetroffen maar wel paalkuilen van de wanden. Er was vermoedelijk al sprake van middenstijlen op natuurstenen of baksteen voeten (de zgn. "stiepen") Dit is kenmerkend voor de overgang naar een moderner boerderijtype.
Tijdens de tracé begeleiding (het daadwerkelijk aanleggen van het HSL spoor) werden de resten van een Romeins grafveld aangetroffen in de vorm van minimaal zes rechthoekige greppelstructuren. Spectaculair was de vondst van een Bronstijd grafheuvel met een ringsloot en een palenkrans. De diameter moet ca. 14 meter zijn geweest. Om deze grafheuvel werden ook weer jongere graven uit de IJzertijd aangetroffen. Bij geen van deze graven zijn daadwerkelijk begravingen teruggevonden.