Zoeken in
Dwalen door het erfgoed van de stad
In het erfgoed beleidsplan staat de ambitie om een duurzaamheidsbeleid op te stellen. De eerste stappen hiervoor zullen dit jaar (2022) gezet worden, beginnende met Open Monumentendag. Op deze pagina worden de ontwikkelingen van dit beleid bijgehouden.
Als onderdeel van de linie van Spinola werden verschillende veldwerken rondom Breda gebouwd. Zo ook aan de Zwarte Dijk in het noorden van Breda.
De Fellenoordstraat heeft een lange en gecompliceerde geschiedenis achter de rug maar is pas na de ontmanteling van de vesting ontstaan.
De huidige Sluisstraat ligt iets ten noorden van de oorspronkelijke Sluisstraat.
De Sluissingel is aangelegd op de geslechte vestinggronden in 1876. Begin 1969 zijn de meeste oorspronkelijke woningen aan de Sluissingel en de Sluisstraat gesloopt.
Begin 1969 zijn de meeste woningen aan de Sluissingel en de Sluisstraat gesloopt.
Het Oudlandstraatje lag tussen Effen en Princenhage en moet in 1310 al bestaan hebben als ontsluitingsweg van een "gemeente" of "gemeynte". Dat is een groot stuk woeste grond dat in gemeenschappelijk gebruik was bij de omwonende boeren.
De Sintelweg ligt gedeeltelijk pal langs de grens tussen Princenhage en Rijsbergen, nu de gemeentegrens van Breda en Zundert.De naam komt al voor op de kaarten van het Hollands kadaster van 1809 en op het minuutplan van het kadaster van 1824, maar nog zonder naam
De galg van Breda stond opgesteld aan de huidige Galgenstraat in het Cadettenkamp.
De oude Tramstraat kreeg na de annexatie van 1942, om verwarring met de Tramsingel te voorkomen, de naam Weteringstraat. Deze werd zo genoemd omdat het stroompje "het Leike" (een wetering) er vlak langs stroomde
De Zandbergweg vind z'n oorsprong in een akkerweg die rond een hooggelegen akker liep tussen het gehucht Zandbergen en de vesting Breda
De Kortestraat vormde ooit de grens tussen de Zandberg (gemeente Teteringen) en de zelfstandige gemeente Ginneken.
Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?