Redoutes Zwarte Dijk 1624 en 2022

Bouwwerken
2022 tot heden
DSCF0373 2048 DSCF0373 2048

Veenredoute in de Lage Vuchtpolder - Foto Esmeralda Holman

Ruimtelijk ontwerper Merel van der Linden heeft in de Lage Vuchtpolder drie landschapselementen ontworpen. Deze bouwwerken verwijzen naar de geschiedenis en het gebruik van het gebied. Als onderdeel van de Zuiderwaterlinie en het natuurgebied de Lage Vuchtpolder vertellen de redoutes elk een eigen verhaal: Veen – Vogel – Water

Rond 1624 werden er aan onder andere de Zwarte Dijk verschillende veldwerken gebouwd. Deze veldwerken werden in opdracht van legeraanvoerder Ambrogio Spinola, tijdens het beleg van Breda in 1624-1625, gebouwd. Spinola liet twee linies door het Spaanse leger rondom Breda aanleggen. Met deze linies werd de sterke vestingstad Breda afgesloten van de buitenwereld. De stad hield het 11 maanden vol, maar moest zich vanwege een gebrek aan levensmiddelen en voorzieningen overgeven. Deze overgave is vereeuwigd als één van de grootste militaire overwinningen van koning Filips IV van Spanje in het schilderij la rendición de Breda (Las Lanzas), geschilderd door Diego Valezques.

Aan de Zwarte Dijk werden de veldwerken ingezet als uitkijkpost om het omliggende inundatiegebied in de gaten te houden. Deze veldwerken worden ook wel redoutes genoemd. Een redoute is een vierhoekige, gesloten aarden veldwerk zonder bastions en soms voorzien van een toren.

De moderne redoutes in de Lage Vuchtpolder zijn een verwijzing naar deze historische veldwerken. Het is geen reconstructie en ook de locaties zijn willekeurig. De exacte locaties van de voormalige redoutes zijn namelijk niet bekend. Elke redoute heeft een eigen thema en verteld een eigen verhaal. Ze hebben daardoor ook elk een eigen vormgeving en uitstraling.

DSC02312 HDR klein
2022 11 Vogelredoute 3 verkleind

Veenredoute

De Lage Vuchtpolder is lange tijd gebruikt voor veenwinning. Hierbij werd veen afgegraven en na een periode van drogen, in de vorm van turf, verkocht en gebruikt als brandstof. Turf was in de middeleeuwen een zeer belangrijke brandstof waar veel geld mee werd verdiend. De Lage Vuchtpolder is mede gevormd door de veenwinning. De Veenredoute is een verwijzing naar deze geschiedenis. De grondlagen waaruit de veengronden waren opgebouwd zijn zichtbaar gemaakt in het informatiepaneel.

Vogelredoute

Als ecologische schakel is de Lage Vuchtpolder een belangrijk nat natuurgebied in Brabant. Het gebied is een overgangsgebied tussen de oostelijke zandgronden en bossen, en de westelijke kleigronden. Het is daardoor een hele fijne uitvalsbasis voor veel weidevogels, zeldzame planten en andere flora en fauna. De Vogelredoute geeft een introductie van de ontwikkelingen in dit gebied rondom natuur en van een aantal vogels die in dit gebied voorkomen.

Waterredoute

Als onderdeel van de verdediging van de stad Breda werd door middel van inundatie grote delen rondom Breda onder water gezet. Vanuit de redoutes konden soldaten het onder water gezette gebied in de gaten houden.

Momenteel wordt het water met name ingezet om het natuurgebied nat en drassig te houden. Het regenwater van de omgeving wordt opgevangen in de Waterakkers. Het schone water wordt door stuwen naar de Lage Vuchtpolder gestuurd. De Waterredoute verdeelt het water over de polder en regelt het waterpeil.

Schermafbeelding 2022 02 16 om 11 44 32
Redoutes zwartedijkspinolaschans breedtbeeld
Redoute
1) Belegeringskaarten met locaties van redoutes 2) Spinolaschans met redoutes 3) Voorbeeld tekening van een redoute

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven