Naar aanleiding van de herontwikkeling van een onbebouwd achterterrein bij de Doelen in Princenhage heeft er in de winter van 2005/2006 uitgebreid archeologisch onderzoek plaatsgevonden. De huidige benaming van de locatie is Burg Luysterburghstraat.
Oorspronkelijk maakte het terrein deel uit van de westelijke hoek van de hoge dekzandrug "de Heuvel". Meer westelijk en noordelijk strekte zich de Princenhaagse Kerkakker uit. Daarop bevindt zich de oudste kern van de nederzetting. Verder was van belang dat net ten westen van het plangebied een groot legerkamp ten tijde van de belegering in 1637 lag. Een van de aansluitende linies lag in de directe nabijheid van het plangebied.
Opgraving Doelen 76-78 2005/06
Archeologische sporen: Middeleeuwen en 80-jarige oorlog
Het succesvolle proefsleuvenonderzoek heeft ertoe geleid dat er in januari 2006 een vervolgonderzoek heeft plaatsgevonden. Daarbij zij opgemerkt dat het oostelijk gedeelte van het terrein (vermoedelijk het hoogste gedeelte) zwaar was verstoord doordat de dekzandkop was afgegraven.
De oudste sporen bestaan uit een tweetal (bij-)gebouwen uit de 10/12e eeuw, een zevental spiekers, een aantal erfgreppels en twee boomstamwaterputten. In de noordoosthoek van het terrein werden nog clusters van paalgaten gevonden die suggereren dat hier één of meerdere boerderijen hebben gestaan. Een tweede cluster van sporen lijkt samen te hangen met een verdedigingslinie of grens van een kampement uit de Tachtigjarige Oorlog. Het betreft een tweetal greppels waarvan één begrensd wordt door een lange reeks paalgaten, afkomstig van een palissade of een beschoeiing.