Al in 1261 is er in Princenhage sprake van een kapel. In 1316 wordt de kapel een parochiekerk. De kerk is gewijd aan Sint Martinus, in de middeleeuwen een populaire heilige. Rond 1400 wordt er begonnen met de bouw van het koor van de huidige kerk, nadat de voorganger door brand is verwoest. Het onderste deel van de toren is daarbij gespaard en dus het oudste deel van de kerk. De bouw van een kerk nam vaak enkele eeuwen in beslag.
Ook in Princenhage werd er gedurende de vijftiende en zestiende eeuw gewerkt aan de voltooiing van kerk. Het dorp Princenhage is ontstaan rondom deze kerk. De kerk stond op een kerkakker waar (kerk)wegen heen liepen. De Haagsemarkt is ontstaan als verbreding van de weg van Breda naar Bergen op Zoom (via de Haagweg, de Liesbosstraat, de Liesboslaan en de Sprundelsebaan). Waarschijnlijk is rond 1500 midden op deze weg een huis gebouwd en is een gedeelte van de weg afgesplitst als boomgaard, waardoor de huidige Liesbosstraat en Doelenstraat ontstonden en de Markt zijn driehoekige vorm kreeg.
In 1873 werd de kerk getroffen door blikseminslag en brandde deels af. Het ontwerp van de herstelwerkzaamheden werd gemaakt door architect P.H.J. Cuypers. Zijn leerling J.J. Langelaar had de leiding bij de uitvoering. Cuypers staat bekend om zijn restauraties in neogotische stijl.
Sint Martinuskerk Princenhage
Ook interessant
Erfgoedweb is een initiatief van