Zoek het maar uit !

30-05-2023

Hoe zag jouw straat, buurt of wijk er zo'n 200 jaar geleden uit ? Of wat bevond zich zo rond 1824 in of onder jouw tuin ? Dat alles is in de minuutplanviewer terug te vinden. Een website met daarin de eerste nauwkeurige opmetingen en gegevens van gebouwen, percelen en (water-)wegen. Die nauwkeurigheid hebben we overigens wel te danken aan de Franse bezetting, jaren daarvoor ....

Een gedeelte van Princenhage op een moderne topografische kaart en op het kadastraal minuutplan van 1824. (klik voor vergroting)

Een beetje spelen met de kaartlagen, wat in- of uitzoomen en je komt van alles te weten over jouw woonomgeving. Als voorbeeld hebben we een deel van het oude Princenhage genomen. Vergelijk de huidige topografische kaart met het kadastraal minuutplan van 1824. En kijk daarna wat er in de viewer nog meer voor informatie is te vinden. Klik hier voor toegang tot de webviewer.

De viewer geeft informatie over het grondgebruik (paars is bijvoorbeeld tuinbouw ) maar ook hoe gebouwen gebruikt werden. Elke klik op een perceel of gebouw vertelt iets over de situatie in 1824.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven