Doelenstraat (Princenhage)

Gebieden
1500 tot heden
1227 1227

Het Doelenstraatje in Princenhage in 1958 tijdens de Sacramentsprocessie. Foto: H.A. Hagen. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Rond 1500 werd midden op de brede weg van Breda naar Bergen op Zoom een huis gebouwd. Hierdoor ontstonden de driehoekige Markt, de huidige Liesbosstraat ten noorden van dit huis en de smalle Doelenstraat ten zuiden ervan. Zie verder onder de Haagsemarkt.
Op het minuutplan van het kadaster van 1824 heet dit straatje het Slijkstraatje en in de legger van openbare wegen van 1870 (een soort registratie van openbare wegen) het Slikstraatje. De toponymist Chr. Buiks vond een vermelding van het Slijk- of Doelestraatje in het dorp in 1794. Volgens hem was dit blijkbaar oorspronkelijk een slijkerig straatje. Vergelijk de Slikstraat te Prinsenbeek.
Volgens de legger van openbare wegen van 1878 was het Slijkstraatje toen al een keiweg, zodat de bewoners niet hoefden te klagen over de modder. In het adresboekje van 1906 komt het straatje voor de laatste maal voor als Slikstraat. In 1907 werd de straatnaam gefatsoeneerd en kreeg hij zijn huidige naam in aansluiting op de Doelen.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage (nog uit te geven).
K.A.H.W. Leenders, De nederzettingen van Princenhage, in Hage, jaargang 1979, nummer 25.
K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven