In de winter van 2014 heeft er een archeologische begeleiding plaatsgevonden bij de bouw van nieuwe kleedkamers op het sportcomplex van r.k.s.v Groen-Wit aan de Postillonstraat in Princenhage.
Bij deze begeleiding zijn sporen gevonden uit de 12e eeuw. Het betreft een drietal greppels en een kuil die duiden op verkaveling of ontwatering van het gebied ten behoeve van agrarische activiteiten.
Begeleiding Postillonstraat Groen-Wit terrein
Door de aanwezigheid van nederzettingsafval, zoals fragmenten van kookpotjes, een maalsteen, huttenleem en verbrand bot, in de aangetroffen sporen bestaat het vermoeden dat er in de nabije omgeving bewoning is geweest in de twaalfde eeuw. Wellicht werd een erf begrensd door de aangetroffen greppels.
Het terrein ligt van oorsprong op de hoge uitgestrekte dekzandrug van de Heuvel. Daarop bevonden zich de oude akkers van de gehuchten Heuvel en Eindhoven. In 1824 bevond de bewoning behorende bij deze akkers zich nog langs de randen.
Archeologische begeleiding 2014
In 2014 is er een kunstgrasveld aangelegd.Hierbij is het gebied verlaagd tot circa 40 centimeter onder maaiveld. Het vlak dat hierbij is aangelegd heeft niet het archeologisch (dekzand) niveau bereikt, maar is aangelegd op de overgang van de bouwvoor en het esdek. In dit vlak tekenden zich verstoorde banen af; de gegraven sleuven voor de drainage van het terrein.
Slechts een klein oppervlak in het zuidelijke deel is in het dekzandniveau aangelegd. Er is één paalspoor gedocumenteerd.
Sporen en vondsten uit deze periode werden ook gevonden bij archeologisch onderzoek ten westen van deze locatie, aan de Dreef en de Doelen, èn rond de Montessoristraat ten oosten van de vindplaats.