Tijdens archeologisch onderzoek aan de Dreef in Princenhage in september 2015 zijn belangrijke middeleeuwse sporen en vondsten aangetroffen. De opgravingen gingen vooraf aan het nieuwbouwproject Hof ter Dreef.
Opgravingen Dreef (Hof ter Dreef) Princenhage 2015
Verkaveling
De archeologen van de gemeente Breda onderzochten er vele greppels. Dit waren de sporen van verkaveling of afwatering van het gebied. De greppels lijken daar in verschillende fasen te zijn gegraven in de periode tussen de 10e en 14e eeuw, de volle en late middeleeuwen.
Het historische landschap
Het onderzoeksterrein ligt op de grote dekzandrug van Heuvel, binnen de contouren van een middeleeuwse akkercomplex. Het maakt gedeeltelijk deel uit van het oude gehucht Heuvel. Deze huizengroep bij de driesprong Dreef - Postillonstraat ligt halverwege de kom van het voormalige dorp Princenhage. Het is een concentratie van boerderijen aan de rand van het akkergebied van de Heuvel. Op het kadastrale minuut van 1824 liggen er geen boerderijen of andere bebouwing langs de Dreef. Deze straat is overigens een relatief jonge verschijning en pas in de 17e eeuw aangelegd.
Er is geen aantoonbare relatie tussen deze vroege bewoning die op deze locatie werd aangetroffen en de ontwikkeling van het dorp Princenhage. Wel opvallend is een oost-west lopende langgerekte strook van 10-12e eeuwse bewoning op deze dekzandrug. Op 4 locaties werden dergelijke oude sporen aangetroffen. Hebben we hier te maken met de voorganger van het huidige Princenhage ?
Vondsten
Naast de greppels werden er diverse waterputten aangetroffen. In deze waterputten zaten verschillende vondsten zoals: grote stukken van een gebroken maalsteen, objecten van metaal, en fragmenten middeleeuws aardewerk. Het aardewerk omvatte bijvoorbeeld scherven Pingsdorf en Paffrath; beide aardewerktypen die in Duitsland werden geproduceerd in de 10e tot en met de 13e eeuw. Ook meer recente waterputten zijn gevonden; een ingegraven tonnetje en een grote gemetselde put die omstreeks de 18de en 19de eeuw lijken te dateren.
Gebouw plattegrond
Paalsporen daterend in de late middeleeuwen lijken een plattegrond van een gebouw te vormen. Dit geeft aan dat er ter plaatse ook bewoning is geweest. In Princenhage zijn er bijvoorbeeld aan de Postillonstraat en de Doelen tijdens archeologisch onderzoek ook sporen gevonden die uit deze periode in de middeleeuwen dateren.