Bij grootschalige opgravingen in 1994 kon door de zuidelijke helft van het park Valkenberg en een aansluitend deel van het Kasteelplein een groot aantal werkputten worden aangelegd. Deze werkputten volgden het oude te verwijderen en de nieuwe aan te leggen padenstelsel. Dit resulteerde in een zestal langgerekte werkputten, globaal oost-west en noord-zuid georiënteerd. Verwacht mocht worden dat er resten van het middeleeuwse Begijnhof, het Huis Valkenberg, het 16e eeuwse stallencomplex en middeleeuwse muurtorens konden worden aangetroffen.
Opgraving Begijnhof / Valkenberg 1994


Het archeologisch onderzoek geprojecteerd op de huidige topografie en op het kadastraal minuutplan van 1824. In grijs het aansluitende en omliggende onderzoek.
De noordelijke begrenzing van het opgravingsterrein werd gevormd door de loop van de, in de zestiende eeuw gedempte, stadsgracht. Aan de oostzijde vormde het Begijnhof de begrenzing.
Deze opgraving werd in 1995 en 1996 gevolgd door een opgraving waarbij een groter gedeelte van het Kasteelplein tussen Prins Bernard Paviljoen en de kasteelgracht kon worden onderzocht en waarbij meer resten van het middeleeuwse Begijnhof werden verwacht.

Aanleg van de werkput tegenover het Bernardpaviljoen aan het Kasteelplein. Hierbij werden meteen de eerste sporen van het stallencomplex zichtbaar.
Ook interessant
Erfgoedweb is een initiatief van