Het oudste straatje van Breda

07-01-2022

Eind 1996, na afloop van het archeologisch onderzoek naar het middeleeuwse Begijnhof aan het Kasteelplein, heeft de in het voorjaar van 2021 overleden kunstenaar Maarten Koreman een monumentaal project op het opgravingsterrein uitgevoerd. Vlak voordat de werkputten zijn dichtgegooid heeft hij een deel van een middeleeuws keienstraatje met behulp van een gipsen mal vastgelegd. Deze mal moest dus laag voor laag worden gegoten waarbij er ook nog een bewapening met betonijzer moest worden aangebracht. De afmetingen van de uiteindelijke mal bedroeg ca. 4,5 x 1,5 meter.

JVG19960815019 low
Afdruk straatje low
De aangetroffen keienbestrating uit de late 15e eeuw lag in het verlengde van het op deze foto zichtbare straatje en was op het moment van deze opname nog niet opgegraven. De andere foto toont links de gipsen mal (het negatief dus) en rechts het afgietsel dat dus identiek is aan de aangetroffen bestrating. (foto opgraving: Johan van Gurp, coll. Stadsarchief Breda id. JVG19960815019)

In zijn atelier heeft hij uiteindelijk een afgietsel gemaakt dat exact de structuur van de natuurstenen bestrating laat zien. Het straatje liep dus bol en had aan één zijde een goot. Op andere locaties op het Begijnhof liepen de straatjes iets wat hol en hadden een goot in het midden. Tussen de straatjes en de huisjes was dan vaak weer een baksteen bestrating aanwezig.

Straatje 2
BR 47 95 B33 cropped
Een detailopname van het gipsen afgietsel en een uitsnede van een archeologische veldtekening die tijdens de opgraving is vervaardigd.

Maarten heeft hiermee een monumentaal werk nagelaten; de verbeelding van een uniek stukje ondergronds Breda. Het is inmiddels door de erven overgedragen aan het archeologisch centrum van de Gemeente Breda.
Het Begijnhof verhuisde rond 1535 naar de huidige locatie. Dit onder druk van Hendrik III die hier z'n stallencomplex had bedacht. De huisjes en de kapel werden tot op het maaiveld afgebroken en de stenen werden hergebruikt. De bestrating is echter tot ons geluk blijven liggen.
De contouren van het middeleeuwse Begijnhof zijn nog deels zichtbaar op het Kasteelplein vóór het Bernardpaviljoen.

Een overzicht van de bouwsporen zoals deze in 1994-96 bij het archeologisch onderzoek zijn aangetroffen. De rood/zwart gevlekte stroken zijn de straatfragmenten met natuursteen. In het paarse ovaal de locatie waar de afdruk is gemaakt. (klik voor vergroting)

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven