Eind 1996, na afloop van het archeologisch onderzoek naar het middeleeuwse Begijnhof aan het Kasteelplein, heeft de in het voorjaar van 2021 overleden kunstenaar Maarten Koreman een monumentaal project op het opgravingsterrein uitgevoerd. Vlak voordat de werkputten zijn dichtgegooid heeft hij een deel van een middeleeuws keienstraatje met behulp van een gipsen mal vastgelegd. Deze mal moest dus laag voor laag worden gegoten waarbij er ook nog een bewapening met betonijzer moest worden aangebracht. De afmetingen van de uiteindelijke mal bedroeg ca. 4,5 x 1,5 meter.
Het oudste straatje van Breda
07-01-2022In zijn atelier heeft hij uiteindelijk een afgietsel gemaakt dat exact de structuur van de natuurstenen bestrating laat zien. Het straatje liep dus bol en had aan één zijde een goot. Op andere locaties op het Begijnhof liepen de straatjes iets wat hol en hadden een goot in het midden. Tussen de straatjes en de huisjes was dan vaak weer een baksteen bestrating aanwezig.
Maarten heeft hiermee een monumentaal werk nagelaten; de verbeelding van een uniek stukje ondergronds Breda. Het is inmiddels door de erven overgedragen aan het archeologisch centrum van de Gemeente Breda.
Het Begijnhof verhuisde rond 1535 naar de huidige locatie. Dit onder druk van Hendrik III die hier z'n stallencomplex had bedacht. De huisjes en de kapel werden tot op het maaiveld afgebroken en de stenen werden hergebruikt. De bestrating is echter tot ons geluk blijven liggen.
De contouren van het middeleeuwse Begijnhof zijn nog deels zichtbaar op het Kasteelplein vóór het Bernardpaviljoen.