Het gehucht Eindhoven (de huidige Flierstraat in het Heuvelkwartier)) is één van de oudst vermelde (1187) gehuchten uit de hele streek. Het lag net ten zuidwesten van een ander middeleeuws gehucht namelijk Heuvel (ter hoogte van het huidige Heuvelplein). Eindhoven had geen compacte bebouwing maar de boerderijen lagen verspreid aan de straat, en was omgeven door de Eindhovense Akker met uitzondering van het Goor, een moerassige laagte tussen de huidige Flierstraat en de Talmastraat. Het Goor is overigens in 2001 bij archeologisch onderzoek "herontdekt".
Bij de bouw van het Heuvelkwartier zijn de meeste boerderijen verdwenen. Slechts aan de kop van Heuvelbrink, tegen de Talmastraat, is er een hoeve bewaard gebleven.
Eindhoven (gehucht)
Het gehucht Eindhoven op de topografische kaart van 1870 en op een actuele luchtfoto. Het bovengenoemde "Goor" is als een lichtgroen vlak onder Eindhoven zichtbaar.
De gehuchtnaam Eindhoven komt regelmatig voor. De Bredase versie is wel de oudste, (dus ook ouder dan de stad Eindhoven.....)
Eindhove betekent "op het einde (van het cultuurlandschap) gelegen boerderij" maar of er oorspronkelijk één of meerdere boerderijen hebben gestaan is niet duidelijk. Het einde van het gehucht zal ongetwijfeld in de nabijheid van de Weerijs geweest zijn.
De belangrijkste boerderij was Scharenburg ook wel de Hoeve van Eindhoven genoemd. Deze lag echter niet in het gehucht maar noordoostelijker tussen de akkers.
Links zicht op de sloopwerkzaamheden bij één van de boerderijen van het buurtschap. Op de achtergrond de voltooide Heuvelbrink. Rechts de achterzijde van de boerderij naast de kerk van O.L.V van Altijddurende Bijstand. (foto's Firma Schreurs, coll. Stadsarchief Breda id. GN20100577 en C.Th. Lohmann, coll. Stadsarchief Breda id. COL0069107)
Ook interessant
Erfgoedweb is een initiatief van