Esserstraat (Princenhage)

Gebieden
1809 tot heden
STR335 Esserstraat 19750317 STR335 Esserstraat 19750317

Huize Mertersem, het huis van notaris Esser, op de hoek van de Haagweg en de Esserstraat. (Foto: F. Brekelmans, 1975. coll. Stadsarchief Breda id. 19750317)

Deze straat staat al aangegeven op de kaarten van het Hollands kadaster van 1809. Op het minuutplan van het kadaster van 1824 is het zuidelijke gedeelte een voetpad. Wellicht heeft deze straat, samen met de huidige Mastbosstraat, vóór de aanleg van de Dreef in 1645 de verbinding gevormd tussen het dorp en het buurtschap het Hout.

In 1907 werden aan dit pad enige huizen gebouwd, die doorgenummerd werden aan de Dreef. In het bezoekenregister van de Vincentiusvereniging van Princenhage van 1907 worden deze huizen het Laantje genoemd. Dit was in de volksmond dan ook de algemeen gebruikte naam. De aanduiding Laantje van Mevrouw Van Gogh is een verzinsel uit latere tijd. De mensen zelf gebruikten die naam niet.

Oom Vincent van Gogh

Vincent van Gogh, de oom van de schilder, kocht huize Mertersem, op de hoek van de Haagweg, in 1870. Na de dood van haar man bleef mevrouw Van Gogh in het huis wonen tot haar dood in 1913. Nadien werd het huis bewoond door de notaris J.C.L. Esser, waardoor de naam Esserstraat in de volksmond in gebruik kwam.

Het Laantje via Emmastraat naar Esserstraat

In 1929 kreeg het Laantje officieel de naam Emmastraat. Een jaar later, in 1930, werd de naam alsnog aangepast aan de naam die reeds in de volksmond in gebruik was.
Het plein op de samenkomst van de Haagweg, de Laan van Mertersem en de Esserstraat wordt algemeen het Esserplein genoemd. De Mariakapel die hier staat, werd opgericht in 1949. Het plein werd toen al als Esserplein aangeduid.

Literatuur

Herman Dirven: ‘De kunsthandelaar Vincent van Gogh uit Princenhage’, in Hage nummer 19, juli 1977.

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Gerard Otten, 'De ontwikkeling van de Haagweg in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw' (met kaartjes, getekend door Paul van Gils), in: E.M. Dolné,

Gerard Otten en A. van Oostenrijk, De route van Breda naar Princenha­ge (Breda, 1993).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven