Zoeken in
Verhalen bij pleinen, markten, wegen en bossen
In het Benedictinessenhof zijn nog verschillende elementen te herkennen uit de oude kloostertuin, zoals het laantje met hoge bomen.
De naam Bavelselaan komt voor het eerst voor in 1877 en de naam Bavelseweg wordt ook wel eens genoemd
De Werfstraat en natuurlijke het voormalige Huize de Werve werden vernoemd naar de houtopslagplaats (een houtwerf) die de dienst Domeinen hier had.
De Schuifhil volgt de oude loop van de Molenleij en is vernoemd dat de 17de eeuwse eigenaar van een aantal aanliggende percelen: Capitein Schuyfhil ?
De Oude Bredaseweg is nu uiteindelijk een kort wegdeel tussen Bavel en de A27. Voor de Nieuw Wolfslaarlaan geldt hetzelfde maar dan aan de andere zijde van de snelweg
Ooit bestond zelfs het Eerste en het Tweede Vuchtstraatje. Die laatste is nu de Kwekerijstraat. Beide straatjes kwamen in de Vuchtpolder uit.
De huidige naam Liniestraat is ontleend aan de Linie van de Vucht. Een verdedigingswerk, behorend tot de Zuiderwaterlinie. Enkele jaren geleden werden er voor het eerst sporen van deze linie gevonden.
Het noord-zuid lopende gedeelte van de Frankenthalerstraat was oorspronkelijk een onderdeel van de Kwekerijstraat. De aanleg van de Nieuwe Kadijk bezorgde Breda een nieuwe straatnaam. Het niet meer bestaande oost-west deel was dan weer een deel van de Baliëndijk.
De Baliëndijk werd al vermeld in 1699 . Baliën zou zou in het Middelnederlands hek of pallisade betekenen.
Na de annexatie van 1942 kreeg de Kwekerijstraat zijn huidige naam, ontleend aan de hier gelegen kwekerijen.
Tot 1936 maakte de huidige Moleneindstraat deel uit van de Heusdenhoutseweg. en liep door als Moleneind in Teteringen.
De Kluisstraat maakt vanouds onderdeel uit van de buurschap Klein Overveld.
Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?