Moleneindstraat (Brabantpark))

Gebieden
1936 tot heden
CHI 28 010 Oude driesprong TET0166 low CHI 28 010 Oude driesprong TET0166 low

De Moleneindstraat onder Breda gezien vanaf de Teteringse kant van de overweg in 1964. Blijkbaar staat de overweg op het punt om opgeheven te worden. Foto: H.A. Hagen. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda id. TET0166))

De Moleneindstraat viel vóór 1961 onder de gemeente Nieuw-Ginneken en vóór 1942 onder de gemeente Ginneken en Bavel. Tot 1936 maakte de huidige Moleneindstraat deel uit van de Heusdenhoutseweg. Op 28 augustus 1936 besloot de gemeenteraad van Ginneken een huisnummering per straat in te voeren in wijk D, Heusdenhout. ‘Wegens den bouw van vele nieuwe woningen zijn daar veel tusschennummers in de huisnummering aangebracht, zoodat een nieuwe nummering zeker gewenscht is te achten.’ Een groot aantal straatnamen werd vastgesteld, onder andere de Heusdenhoutscheweg en de Tilburgscheweg en de Moleneindstraat. De nieuwe nummering werd ingevoerd in 1937.

De Moleneindstraat is genoemd naar het Moleneind in Teteringen. Volgens de toponymist Chr. Buiks is Moleneind een vrij jonge naam, gevormd in de negentiende eeuw, nadat onder Teteringen een molen gebouwd werd. Eind is een veel voorkomend element in nederzettingsnamen, zie ook Hoeveneind. Moleneind komt als straatnaam ook voor in Prinsenbeek.

De molen

Volgens Rehm stond de molen van Teteringen aanvankelijk in de Zandbergen, ten zuiden van Breda. Toen de Fransen in 1794 dreigden Breda te gaan belegeren, werden alle huizen rond de vesting afgebrand en ook deze molen. In 1800 plaatste de gemeente Teteringen een nieuwe houten standaardmolen aan de zuidzijde van de Teteringsedijk. We moeten ons niet laten misleiden door deze plaatsaanduiding, het gaat om een perceel aan de zuidzijde van de huidige Lage Weg, die toen nog onderdeel uitmaakte van de Teteringsedijk. De molen werd door de gemeente verpacht en zorgde zo voor een mooie inkomstenpost voor de gemeente Teteringen. De gemeente Teteringen had dank zijn deze inkomsten rond 1860 de laagste belastingdruk van alle dorpen in de omgeving. De molen werd in 1890 verkocht aan een particulier en vond in 1919 een roemloos einde door afbraak. De eigenaar ging over op stoom, later op gas en nog later op diesel.

Spoorwegovergang

Bij de aanleg van de Noordelijke Rondweg, de Nieuwe Kadijk, rond 1980 is de spoorwegovergang tussen de Moleneindstraat en het Moleneind in Teteringen opgeheven.

Literatuur

Chr. Buiks, Toponiemen van Teteringen (z.p., 1990).

Gerard Otten, ‘De huisnummering in de huidige gemeente Breda’, in Jaarboek de Oranjeboom LXV (2012).

G.J. Rehm, De molen van Teteringen, in Jaarboek de Oranjeboom XVII (1964).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven