Onder het plaveisel van het terras (1). het Kerkplein

02-05-2021
Kerkplein low

We kunnen de terrassen weer bevolken. Maar ooit afgevraagd op wat voor historische gronden een groot aantal terrassen in de binnenstad zich bevinden ? Neem nu als voorbeeld het Kerkplein........

Aan beide zijden van de Grote kerk lag tot aan het begin van de 19de eeuw een kerkhof. Aan de zuidzijde was dat het groot kerkhof, aan de noordzijde het klein kerkhof. In 1829 werd een verbod ingesteld om in steden te begraven en dat was dus het begin van het huidige Kerkplein, toen nog wel met kerkenhuisjes rondom de kerk.
Tussen de zuidelijke gevelrij van het huidige Kerkplein en de begraafplaats was een smalle gang: het Kerkstraatje. Aan de Torenstaatzijde van de begraafplaats zijn klaarblijkelijk nog huizen afgebroken om de begraafplaats uit te breiden.

Kerkplein2 low
Kerkplein1 low
Links de 17e eeuwse situatie met goed herkenbaar de toegang tot het kerkhof. Rechts, na ontmanteling van de begraafplaats, een "nieuw" Kerkplein. (Bron: uitsnedes uit resp. tekening A. Beerstraten, coll. Stadsarchief Breda id. 19730768 en litho F.P.Sterk, Breda/Brest van Kempen, coll. Stadsarchief Breda id. 19770122)

In 1994 heeft er archeologisch onderzoek plaatsgevonden op de plaats van het verhoogde gazon. Er werden resten gevonden van 92 begravingen hoofdzakelijk uit de 17de en 18de eeuw. Tegen de kerkgevel werd nog een grote knekelput aangetroffen. Al met al vormde dit wel het bewijs dat de begraafplaats niet geruimd is na 1829 en dat er vermoedelijk nog honderden begravingen aanwezig zijn onder het Kerkplein.

BR 25 94 1a low
BR 25 94 2a low
Links de situatie op het Kerkplein in 1994, Rechts een opgravingsvlak met diverse begravingen.

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven