Waarneming Torenstraat riool 1994

Archeologie
1200 tot 1500
BR 51p 94 1 BR 51p 94 1

Archeologen hadden op de hoek van het Kerkplein en de Torenstraat de mogelijkheid om een aantal profielwanden te documenteren. Midden in de sleuf het 19e eeuwse riool

BR 51p 94 4 BR 51p 94 4

Op de hoek met de Korte Brugstraat werd een keldergewelf aangetroffen dat onder de straat doorliep

/

Bij de vernieuwing van het 19e eeuwse riool onder de Torenstraat konden uitgebreid waarnemingen gedaan worden naar de ondergrond van deze straat. Zoals in veel straten bestond het oudst herkenbare loopniveau uit een zwarte vettige ophogingslaag. Echter de grote diepte van de natuurlijke bodem zoals werd aangetroffen op de hoek van Torenstraat en Korte Brugstraat ontbrak hier. De door ons benoemde "laagte van de Mosselkreek" werd in de nabijheid van het Kerkplein niet meer aangetroffen.

BR 51p 94 topo low
BR 51p 94 1824 low
De waarnemingen in de Torenstraat op de huidige topografie en op het kadastraal minuutplan van 1824. In grijs het omliggende archeologische onderzoek. Interessant is dat het huidige Kerkplein op de kaart van 1824 nog de contouren heeft van de toen al opgeheven begraafplaats


Van belang waren ook de waarnemingen juist ten westen van de grote Kerk. Immers, hier zou eventueel vastgesteld kunnen worden of de kerk op een hoogte is aangelegd. Dat lijk niet het geval te zijn. Aan het begin van de Torenstraat (hoek Korte Brugstraat) werd een keldergewelf aangetroffen dat ver onder de straat doorliep, een verschijnsel dat we eerder al in de Karrestraat en Eindstraat tegenkwamen.

BR 51p 94 2
BR 51p 94 3
Links de afbraak van het 19e eeuwse riool. Rechts een vooraanzicht van een keldergewelf dat zich onder de straat bevond.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven