Oosterhoutseweg (Teteringen)

Gebieden
1800 tot heden
1033 1033

Het "Bredase" gedeelte van de Oosterhoutseweg met de typerende lintbebouwing

De Oosterhoutseweg is aangelegd als onderdeel van de Grote Weg van Parijs naar Amsterdam. Vanaf 1810 werd er op bevel van de Franse keizer Napoleon Bonaparte gewerkt aan deze steenweg. Deze weg wordt daarom ook wel aangeduid als de Napoleonsweg. De weg leidde over Antwerpen, Breda, Oosterhout, Keizersveer, Sleeuwijk, Gorinchem en Utrecht. Het gedeelte van de Boschpoort te Breda tot de rivier de Donge werd voltooid van 1813 tot 1816. Andere herinneringen aan dezelfde keizer zijn de Keizersdijk in Raamsdonksveer, Keizersveer (waar tegenwoordig een grote brug ligt) en de Keizer Napoleonweg in Hank, met het wegrestaurant Napoleon.
Het oude tracé van de weg van Breda naar Oosterhout liep via de Teteringsedijk, de Lage Weg, het Moleneind, de Wildhage, de Sint Josephstraat, de Heistraat en de Oude Bredasebaan.
Naderhand werden ook steenwegen aangelegd van Bergen op Zoom naar Nijmegen en van Breda naar Moerdijk, zodat Breda in een ster van verharde wegen kwam te liggen.
De Napoleonswegen en latere negentiende-eeuwse steenwegen zijn kaarsrecht. Ze zijn vaak georiënteerd op kerktorens en ze zijn altijd beplant met zware eiken of beuken. De eigenschappen van deze zogenaamde oude rijkswegen worden tegenwoordig sterker gewaardeerd.

Literatuur

C.R. Hermans, Geschiedkundig overzigt der Straatwegen in de Provincie Noordbrabant, in Handelingen van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschapen in Noordbrabant, 1852.
B.G.M. Strootman, Oude rijkswegen, ontstaan, oorspronkelijk en huidig beeld van de oude rijkswegen in Nederland (Utrecht, 1992).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven