Vlielandstraat, Driesprong (Brabantpark)

Gebieden
1962 tot heden
1643 1643

De Vlielandstraat in 1978. Foto: Simon Schonck, Openbare Werken gemeente Breda. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog deed op voorstel van de dienst Openbare Werken de zogenaamde thematische straatnaamgeving zijn intrede in Breda. Straten werden genoemd naar bloemen, bomen, vogels enzovoorts. Er moesten binnen korte tijd heel veel straten van een naam worden voorzien. Bovendien had men in deze tijd nog de illusie dat elke Bredanaar elke straat in Breda zou moeten kunnen vinden. Later ging men op voorstel van burgemeester Van Sonsbeeck ook straten noemen naar schilders, zeehelden en dichters. Het zeeheldenkwartier riep het glorierijke Hollandse verleden in herinnering.
In de jaren '60 van de vorige eeuw werd de thematische straatnaamgeving voor het laatst toegepast in Breda omdat het inmiddels werd beschouwd als saai en troosteloos.

Eilanden

Het gebied tussen de Tilburgseweg en de Oosterhoutseweg wordt vanouds de Driesprong genoemd. In 1962 werden enkele straten genoemd naar Waddeneilanden (Texel enzovoorts). In 1964 waren de Waddeneilanden op en werd verder gegaan met Zuiderzee-eilanden (Schokland enzovoorts). In 2013 waren de Zeeuwse eilanden aan de beurt (Walcheren enzovoorts). Het ligt in de bedoeling, als er nog meer straten bij komen, deze te noemen naar Molukse eilanden.

De "oude" Driesprong

De feitelijke Driesprong lag boven het spoor aan het eind van de Lageweg, die zich vroeger ter hoogte van het Kadijk viaduct splitste in de oude route naar Geertruidenberg en 's Hertogenbosch.

Literatuur

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven