Dongensebaan (Teteringen)

Gebieden
1200 tot heden
1035 1035

Zicht op de kaarsrechte Dongensebaan met aan de rechterzijde het stuifzandgebied

Langs de Galgenstraat loopt het recreatief fietspad van Breda naar Dongen. Aan het einde van de Galgenstraat volgt dit pad even het straatje dat het Cadettenkamp heet en daarna vervolgt het zijn weg langs de Dongensebaan.

De historisch-geograaf Karel Leenders beschrijft de Dongensebaan als de heerbaan naar Dongen, Vught en Den Bosch. Aan het einde van de Galgenstraat waaierde een hele serie wegen uit. Hier splitsten de wegen naar Den Bosch (via de Dongensebaan) en die naar Tilburg (via de weg ten zuiden van het Cadettenkamp naar Dorst). Dit was dan ook een geschikte plaats om de galg van Breda op te richten, zodat langskomende potentie criminelen goed zouden zien waartoe de overtreding van de wet kon leiden. Deze wegenwaaier is later vervallen. Zoals gezegd loopt de verbinding nu via het straatje Cadettenkamp.

In de eerste helft van de negentiende eeuw werd de steenweg van Breda via Tilburg naar Den Bosch aangelegd, waardoor de Dongensebaan zijn functie verloor. Als fietsverbinding tussen Breda en Den Bosch is deze weg echter nog steeds zeer bruikbaar.
Het minuutplan van het kadaster van 1824 noemt deze weg de Baan van Breda naar Dongen en de wegenlegger (register van openbare wegen) van de gemeente Teteringen van 1951 noemt deze weg nog steeds de Baan van Breda naar Dongen.

Literatuur

K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven