Baronielaan en Engelbert van Nassauplein

Gebieden
1898 tot heden
1626 1626

Het Engelbert van Nassauplein tussen 1925 en 1935 (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Aan het einde van de negentiende eeuw werden er in Breda verschillende straten aangelegd die we zouden kunnen beschouwen als boulevards, onder andere de Baronielaan. In deze straten herkennen we het voorbeeld van Parijs en Brussel. De boulevards zijn in Breda meestal 30 meter breed. Ze hebben een middenberm, beplant met bomen, in tegenstelling tot lanen, waar de bomen aan de zijkant van de straat staan.

Boulevard Breda-Mastbosch

Aansluitend op het Wilhelminapark werd in 1898 door de particuliere Bredasche Bouwgrond-Maatschappij de Boulevard Breda-Mastbosch aangelegd, de huidige Baronielaan. Hij was ontworpen door de Arnhemse architect C.M.G. Nieraad. Waarschijnlijk diende de Avenue de Tervueren in Brussel als voorbeeld.

Engelbrecht van Nassau

Op 24 augustus 1404 hielden Engelbrecht I van Nassau en Johanna van Polanen hun intocht in Breda. Op 3 juli 1905 onthulde koningin Wilhelmina het Baroniemonument in het Valkenberg. Het is een echte invention of tradition. Door de oprichting positioneerde Breda zich als hoofdstad van de oude baronie van Breda, als Oranjestad en als residentiestad. Het monument moest ook bijdragen aan de bevordering van het vreemdelingenverkeer.

Baronielaan en Engelbert van Nassauplein

Op 5 juli 1905 maakten de Raad van Commissarissen en de directie van de Bredasche Bouwgrond-Maatschappij bekend dat zij ter gelegenheid van de onthulling van het Baroniemonument besloten hadden de Boulevard de naam te geven van Baronielaan en het rondpoint de naam van Engelbert van Nassauplein. Het Baroniemonument en de Baronielaan vormden nu een ware koninklijke route van het station, langs het Valkenberg, langs de Wilhelminafontein, door de binnenstad, langs de te restaureren Grote Kerk (met Nassau- en Oranjegraftomben), de Wilhelminabrug, langs het Wilhelminapark en over de Baronielaan naar het Mastbos en het kasteeltje Bouvigne, die ook vanouds verbonden waren met de Nassaus en Oranjes.

Literatuur

Emerentia van Heuven van Nes, Anne-Marieke van Schaik en Marieke E. Spliethoff, Monumenten voor Nassau en Oranje (Rotterdam, 2004).
Gerard Otten, 100 Jaar Baronielaan, Boulevard Breda Mastbosch, 1897-1997 (Breda, 1997).
Gerard Otten, Het Baroniemonument en de Baronie van Breda, Een verzonnen traditie, in Jaarboek de Oranjeboom L (1997).
Gerard Otten, De Wilhelminabomen, De bomen, geplant in Breda ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898, in Engelbrecht van Nassau, jaargang 1998, nummer 1.
Gerard Otten, De Bredase Boulevards. Brussel als voorbeeld voor Breda, in Monumenten en Landschappen, Tweemaandelijks tijdschrift van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap te Brussel, Afdeling Monumenten en Landschappen, nummer. 3, mei-juni 2002.
Gerard Otten, De suburbane zone rond Breda tussen 1870 en 1920, in Historisch-Geografisch Tijdschrift, jaargang 2005, no. 1.
Gerard Otten, Beschermd stadsgezicht Breda, De kwaliteit ligt er al, je moet hem alleen nog gebruiken, in ErfgoedBrief Breda, nummer 13, winter 2009-2010.
Gerard Otten, Nassaumonumenten en Nassaustraatnamen in het Bredase negentiende-eeuwse beschermd stadsgezicht (1905-1911), deel een, in Engelbrecht van Nassau, jaargang 2011, nummer 4 en deel twee in jaargang 2012, nummer 1.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven