klooster bij Heilig Hartkerk

Bouwwerken
1900 tot heden
Klooster heilig hartkerk Klooster heilig hartkerk

De Bredasche Bouwgrond Maatschappij, eigenaar van de bouwgronden aan de huidige Baronielaan, dacht dat een kerk de verkoop van de omliggende grond voor woningbouw zou bespoedigen.
Daarom werd in een markante bocht, aan de westzijde van de Baronielaan grond goedkoop verkocht om de kerk, gewijd aan het Heilig Hart van Jezus met de bijbehorende pastorie en klooster te bouwen. Dit complex is gebouwd in neogotische stijl naar een ontwerp van de Leurse architect P.J. van Genk. Het complex is in twee fasen gebouwd: rond 1900 zijn pastorie, toren en schip gerealiseerd, rond 1930 zijn transept en koor gebouwd naar een ontwerp van J. Stuyt.

Het klooster is gelegen ten noorden van de kerk en is gesticht door de zusters Franciscanessen van de Congregatie der penitenten Recollectinen uit Etten. Het is gebouwd rond 1900 in een mengeling van neogotiek en neorenaissance. Het klooster is net als de kerk verlaten in 1964. Bij het klooster behoorde een Rooms-katholieke meisjesschool, die bekend stond als het Sint Gerardusgesticht of de Sint Gerardus Majellaschool.

Baronielaan 20, 4818RA Breda

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven