Parkstraat (Zandberg)

Gebieden
1892 tot heden
1628 1628

De Parkstraat in 1934. Op de achtergrond de ingang van de Baronielaan (met hoekpanden met torentjes) en de Heilig-Hartkerk. Foto: O. Schönherr. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)

Aan het einde van de negentiende eeuw werden er in Breda verschillende straten aangelegd die we zouden kunnen beschouwen als boulevards: de Willemstraat, Sophiastraat en omringende straten, de Nieuwe Boschstraat, Nieuwe Ginnekenstraat en Wilhelminastraat, de Parkstraat en Vijverstraat en de Baronielaan. In deze straten herkennen we het voorbeeld van Parijs en Brussel. De boulevards zijn in Breda meestal dertig meter breed (de Parkstraat veertig meter). Ze hebben een middenberm, beplant met bomen, in tegenstelling tot lanen, waar de bomen aan de zijkant van de straat staan. Langs de boulevards staan voornamelijk statige herenhuizen en prestigieuze villa's. Zoals we uitgebreider meedelen bij het Wilhelminapark is dit park in 1892 ontworpen door de bekende Haarlemse landschapsarchitect Leonard A. Springer.

Een Parijse boulevard

Springer heeft een tijd lang in Parijs gewoond. De Parkstraat vertoont in het ontwerp van Springer een opvallende overeenkomst met de huidige Janssingel in Arnhem. Springer heeft deze ontworpen in 1880. Springer heeft zich hiervoor weer laten inspireren door de boulevards die hij kende van zijn bezoek aan Parijs. De Parkstraat is dus een echte Parijse boulevard. Enkele jaren na de aanleg van het Wilhelminapark werd in 1897 tegenover de Parkstraat begonnen met de aanleg van de Baronielaan. Volgens de landschapsarchitect en tuinhistoricus Eric Blok maakte Springer een monumentale entree, de huidige Parkstraat, zoals in veel van zijn parken. Een dergelijke as heeft echter een monumentaal eindpunt nodig en dit ontbreekt helaas in het ontwerp voor het Wilhelminapark. Hij is van mening dat het park een goed ontwerp is van Springer, maar dat het niet een van zijn topstukken is.

Beschermd stadsgezicht

De Parkstraat en het Wilhelminapark maken deel uit van beschermd stadsgezicht, aangewezen door de Minister van O,C&W in 2013.

Literatuur

Gerard Otten, Het Wilhelminapark te Breda en zijn omgeving, Van onroerendgoedoperatie tot beschermd stadsgezicht, in Jaarboek de Oranjeboom LIX (2006).

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven