Zoeken in
Dwalen door het erfgoed van de stad
De Doelen is de plaats waar het schuttersgilde schoot op de schietschijf. De naam Doelen als straatnaam komt pas voor het eerst voor in het adresboekje van 1906
De Schuurkerkstraat is genoemd naar de schuurkerk die tot 1804 op deze plaats stond.
De Posthoornstraat is genoemd naar café de Posthoorn en niet andersom. De posthoorn werd in de achttiende en negentiende eeuw gebruikt als signaalinstrument door postbezorgers te paard.
De Adriaan Klaassenstraat werd in tweeën gesplitst door de aanleg van de Ettensebaan in de jaren zestig. Het noordelijke gedeelte is later Heilaardreef genoemd.
De Esserstraat is genoemd naar notaris J.C.L. Esser. Daarvoor heette het in de Volksmond het Laantje en ook nog een korte tijd de Emmalaan
De Rithsestraat vormde de kern van het gehucht de Rith en van het gehucht Vuchtschoot. De weg kruist de Bieloop met de Verbrandebrug en eindigde aan de Sprundelsebaan.
Vóór de Tweede Wereldoorlog liep er een voetpad van de huidige Doelakkerstraat in Princenhage via de Hondsvonder over de Bijloop naar de Rithsestraat. Het voetpad werd vlak voor de oorlog afgesneden door de aanleg van de autoweg van Rotterdam via de Moerdijkbrug naar de rotonde bij Princenhage.
Deze eenzame, smalle zandweg komt al voor op de kaarten van rond 1809, maar nog zonder naam. Na de annexatie van 1942 kreeg hij eindelijk een echte naam, ontleend aan het nabijgelegen buitengoed Hazard.
De Achterste Rithweg is gedeeltelijk eigendom van de gemeente en deels particulier eigendom. Vroeger behoorde het tot de Rithsestraat
De Hilbergsedreef komt reeds voor op kaarten vanaf 1809, maar bleef lang naamloos. Hij loopt al kronkelend tussen Rijsbergseweg en de Mastdreef.
In1824 heet deze weg al de Mastedreef. Blijkbaar was hij beplant met mastbomen, dat zijn dennen.
Aan het eind van de Sintelweg ligt de IJzermolenbrug over de Turfvaart.
Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?