De Rithsestraat begint aan de Mastbosstraat, maakt vervolgens deel uit van de bebouwde kom van Princenhage en gaat dan het buitengebied van de Rith in. De Rithsestraat is hier de kern van het gehucht de Rith. De weg kruist de Bieloop met de Verbrandebrug en eindigt aan de Sprundelsebaan. Tussen de brug en deze baan vormt de Rithsestraat de kern van het gehucht Vuchtschoot. In het verleden heeft de huidige Achterste Rithweg deel uit gemaakt van het gehucht de Rith en van de Rithsestraat en stond het gedeelte van de huidige Rithsestraat tussen de brug en de Sprundelsebaan bekend onder andere namen.
De Rith en de Rithsestraat
De historisch-geograaf Karel Leenders omschrijft de kern van het gehucht de Rith als de boerderijen langs de Rithsestraat. Ook de boerderijen aan de huidige Achterste Rithweg rekent hij onder het gehucht de Rith. Het is een oud gehucht (dat wil zeggen uit de middeleeuwen) De akkers lagen aanvankelijk alleen aan de noordwestzijde van de straat, de gemeenschappelijke Aard aan de zuidoostzijde.
De oudste vermelding van de buurschap de Rith is uit 1430, aldus de toponymist Chr. Buiks. Het woord ‘rijt’ komt van ‘rei, ri’, stromen. Rijt geeft vaak het dalvormige begin van een beekje aan, in dit geval dat van de Bieloop. Volgens Leenders moeten we de oorspronkelijke Rijt zoeken tussen de Verbrandebrug en het Raamschoor.
De Rithsestraat moet dateren uit de middeleeuwen. Hij komt al voor op de kaart van de Aard uit 1646. In 1656 werd de Aard verkaveld en kreeg het begin van de Rithsestraat zijn huidige tracé. De oudste vermelding van de naam Rithsestraat, de Ritsestraet, is volgens Buiks echter pas van 1712.