Adriaan Klaassenstraat (Princenhage)

Gebieden
1620 tot heden
STR334 Adriaan Klaassenstraat 19952810 STR334 Adriaan Klaassenstraat 19952810

De Adriaan Klaassenstraat in 1991, vóórdat hier de nieuwe wijk Heilaar gebouwd werd. (Foto: Simon Schonck, gem. Breda, Beeldcollectie Stadsarchief Breda id.199552810)

Aanvankelijk begon het Adriaan Klaassenstraatje aan de Haagweg, volgde het tracé van de huidige Posthoornstraat, daarna het tracé van de huidige Adriaan Klaassenstraat om dan via de huidige Heilaardreef op de Leursebaan uit te komen, het huidige Heilaarpark.

Vanwege de aanleg van de nieuwe wijk rond de Nieuwe Heilaarstraat werd de Posthoornstraat afgesplitst in 1964. De Adriaan Klaassenstraat werd in tweeën gesplitst door de aanleg van de Ettensebaan in de jaren zestig. In de jaren negentig werd de nieuwe wijk Heilaar aangelegd, waardoor een gedeelte de nieuwe naam Heilaardreef moest krijgen.

Jan Klaasenstraatje

Het Adriaen Claessen straetken wordt al genoemd in 1620. In 1688 wordt gesproken van ‘seker ackerstratien, Adriaen Clasen Stratien’. Het straatje ontleende zijn naam waarschijnlijk aan een grondeigenaar. Op het minuutplan van het kadaster van 1824 is de naam verbasterd tot Jan Klaassestraatje. Jan Klaassen is, samen met zijn vrouw Katrijn, de hoofdpersoon van een poppenkastspel dat al eeuwenlang bekend is in Nederland. Na de annexatie van 1942 werd de naam Jan Klaassenstraat bevestigd. In 1972 kreeg de straat zijn originele naam terug.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Princenhage, Deel 4.1 Hage Dorp (Breda, 2018). Erfgoedrapport Breda 60.

Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Meer over...

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven