Kapucijnerhof (Centrum)

Gebieden
2000 tot heden
  • Het (toen nog niet zo genaamde) Kapucijnenhof in 1978. Foto: Johan van Gurp, BN De Stem. (Collectie BN De Stem, Johan van Gurp)  

Het Kapucijnenhof ligt aan de noordzijde van de Catharinastraat. Gedeeltelijk is het de oude binnenplaats van de huizen aan de Catharinastraat 91-93. Gedeeltelijk omvat het moderne appartementen.Tussen 1625 en 1637 was hier het klooster van de kapucijnen,

Kapucijnenklooster

In 1568 brak de Tachtigjarig Oorlog aan. Toen in 1625 de Spaanse veldheer Spinola Breda heroverde vestigde zich in zijn spoor een aantal kloosters in de stad. De kapucijnen kochten in de Catharinastraat de panden 87, 89, 91 en 93. Hun verblijf zou slechts van korte duur zijn. In 1637 moesten de paters weer de stad verlaten. Zij wisten door verbouwen en samenvoeging van de genoemde panden een ruim kloostercomplex op te zetten. Enige jaren na hun vertrek werd het complex verkocht en opnieuw in verschillende wooneenheden opgesplitst.

De Kapucijnenhof

Op de plattegrond van het Valkenberg van landmeter Christoffel Verhoff staat hier ter plaatse aangegeven ‘den Hof van de Cappucinen, modo Sijne Hoogheit’. Deze hof of tuin lag achter het pand Catharinastraat 91-93 en strekte zich uit tot aan de Doelstraat, de latere Zwaanstraat en tot achter het Begijnhof. De Kapucijnenhof omvatte dus een aanzienlijk gedeelte van het huidige Valkenberg. Deze Kapucijnenhof werd, samen met het klooster, door de Kapucijnen verkocht aan de familie Van Aerssen, die de tuin in 1679 weer verkocht aan prins Willem III. Lievin Rosseels reorganiseerde het Valkenberg in 1886 en pas toen werd de Capucijnenhof, zoals het nog steeds heette, bij het stadspark gevoegd.

Herontwikkeling

In 2000 werd het hofhuis Catharinastraat 91-93 herontwikkeld tot appartementen en werd om het hofhuis heen nieuwbouw gepleegd. Het College van Burgemeester en Wethouders besloot op 7 november 2000 het nieuwe woonhofje de passende naam Kapucijnenhof te geven.

Archeologisch onderzoek

Charles de Héraugière had, als gouverneur van de stad in de periode 1591-1603, zijn woonhuis  aan Catharinastraat 91-93.  Hij werd bekend als commandant van de troepen die de list met het turfschip uitgevoerd hebben. Bij de eerder genoemde herontwikkeling werd in de poort naar het hof een beerkelder aangetroffen met een uitzonderlijk rijke inhoud. Het materiaal uit deze put is direct toe te schrijven aan het huishouden van de Héraugière. Een jaar later, in 2000, werd op het binnenterrein uitgebreid archeologisch onderzoek uitgevoerd.


Literatuur

S. Alberts, E. Orsel en D.B.M. Hermans, Catharinastraat 91-93 te Breda, aanvullend onderzoek (Delft, 2000).
M. Enderman en J. Kamphuis, Catharinastraat 91-93 te Breda (Delft, 1998).
Pater Hildebrand, De Kapucijnen in de Nederlanden en het prinsdom Luik (Antwerpen, 1945-1956). Tien delen.

Ook interessant

Jan VIII van Nassau-Siegen
Maurits van Oranje werd als baron van Breda opgevolgd door een ver fam...
Personen
Straatnamen Breda Centrum
Straatnamen Breda Centrum 1125 tot heden
Praktisch alle straatnamen in de binnenstad van Breda zijn uiteraard o...
Gebieden
Catharinastraat, 'Katerstraat' (Centrum)
De Catharinastraat of Katerstraat is een rustige woonstraat....
Gebieden
Opgraving Catharinastraat 87 1990
In het voorjaar en zomer van 1990 werd er op het terrein van Catharina...
Archeologie
Opgraving Catharinastraat 91-93 1999
Bij een noodonderzoek achter de toegangspoort van Catharinastraat 91-9...
Archeologie
Opgraving Catharina- straat 91-93  2000
De opgravingscampagne op het achterterrein van Catharinastraat 91-93 i...
Archeologie
Kanon van Charles de Héraugière
Toen de commandant van de vesting, Charles de Héraugière, even na 1590...
Voorwerpen

Locatie

Gerelateerd nieuws

Deel dit artikel

Facebook Twitter