Het Kapucijnenhof ligt aan de noordzijde van de Catharinastraat. Gedeeltelijk is het de oude binnenplaats van de huizen aan de Catharinastraat 91-93. Gedeeltelijk omvat het moderne appartementen.Tussen 1625 en 1637 was hier het klooster van de kapucijnen,
Kapucijnenklooster
In 1568 brak de Tachtigjarig Oorlog aan. Toen in 1625 de Spaanse veldheer Spinola Breda heroverde vestigde zich in zijn spoor een aantal kloosters in de stad. De kapucijnen kochten in de Catharinastraat de panden 87, 89, 91 en 93. Hun verblijf zou slechts van korte duur zijn. In 1637 moesten de paters weer de stad verlaten. Zij wisten door verbouwen en samenvoeging van de genoemde panden een ruim kloostercomplex op te zetten. Enige jaren na hun vertrek werd het complex verkocht en opnieuw in verschillende wooneenheden opgesplitst.
De Kapucijnenhof
Op de plattegrond van het Valkenberg van landmeter Christoffel Verhoff staat hier ter plaatse aangegeven ‘den Hof van de Cappucinen, modo Sijne Hoogheit’. Deze hof of tuin lag achter het pand Catharinastraat 91-93 en strekte zich uit tot aan de Doelstraat, de latere Zwaanstraat en tot achter het Begijnhof. De Kapucijnenhof omvatte dus een aanzienlijk gedeelte van het huidige Valkenberg. Deze Kapucijnenhof werd, samen met het klooster, door de Kapucijnen verkocht aan de familie Van Aerssen, die de tuin in 1679 weer verkocht aan prins Willem III. Lievin Rosseels reorganiseerde het Valkenberg in 1886 en pas toen werd de Capucijnenhof, zoals het nog steeds heette, bij het stadspark gevoegd.
Herontwikkeling
In 2000 werd het hofhuis Catharinastraat 91-93 herontwikkeld tot appartementen en werd om het hofhuis heen nieuwbouw gepleegd. Het College van Burgemeester en Wethouders besloot op 7 november 2000 het nieuwe woonhofje de passende naam Kapucijnenhof te geven.