Grote of Onze Lieve Vrouwekerk

Bouwwerken
1410 tot heden
  • De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk  

De Grote of Onze Lieve Vrouwekerk was vanouds de belangrijkste kerk van Breda. Met de bouw van de kerk, zoals we hem nu zien, is in 1410 begonnen. De voorganger van deze kerk wordt al in 1269 genoemd. De oudste begravingen ter plekke dateren uit de eerste helft van de twaalfde eeuw. Het is mogelijk dat er toen ook al een (tufstenen) kerk heeft gestaan.  Archeologisch onderzoek in 1997 toonde aan dat de voorganger van het huidige gebouw al een forse driebeukige kerk was met een aangebouwde toren

In 1410 werd de oudste zoon van graaf Engelbrecht van Nassau geboren. Ter ere van deze Jan van Nassau werd opdracht gegeven om de oude kerk te vervangen door een nieuwe. Dat is het begin van de huidige Grote Kerk. In de eerste helft van de zestiende eeuw was de kerk af. Er vonden in die tijd belangrijke gebeurtenissen plaats, zoals de begrafenissen van de Nassaus. Tot aan de Tachtigjarige Oorlog was de Grote Kerk de grafkerk van de Nassaus en ook de eerste Oranje-Nassau, René van Châlon, ligt hier begraven. Vanwege de Spaanse bezetting moest Willem van Oranje vluchten uit Breda en werd de Nieuwe Kerk in Delft de uiteindelijke grafkerk van de Oranje-Nassaus. In 1995 is de grafkelder van de Nassaus geopend en uitgebreid onderzocht

De kerk bezit een rijke inventaris met onder andere de indrukwekkende grafmonumenten van de Nassaus en de edellieden die aan hun hof waren verbonden. 

Graaf Hendrik III van Nassau had een vooraanstaande positie aan het Bourgondische hof. Tijdens zijn reizen met keizer Karel V kwam hij in Zuid-Europa in aanraking met de renaissance architectuur. Daarom zijn overal in en aan de overwegende gotische kerk kenmerken van de renaissance terug te vinden. Voor wie goed kijkt naar de buitenzijde van het koor, aan de oostkant, zijn behalve de gotische vormen ook overal de voor de renaissance zo kenmerkende engeltjes, plantmotieven enzovoort te zien. Hiermee behoort de kerk tot een van de vroegste voorbeelden van renaissancekunst buiten Italië. 

Eén van de hoogtepunten is de Prinsenkapel. Graaf Hendrik III van Nassau liet door de kunstenaar-architect Tommaso Vincidor da Bologna deze kapel voor zijn voorouders ontwerpen en decoreren. Tomasso Vincidor was een leerling van de beroemde Italiaanse schilder Rafaël.

Ook interessant

Engelbrecht II van Nassau
Engelbrecht II van Nassau was de oudste zoon van zijn voorganger, Jan ...
Personen
Engelbrecht I van Nassau
Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg werd geboren op het slot Dillenbur...
Personen
Waarneming Nassau Grafkelder 1996
In het kader van de restauratie van de Grote Kerk van Breda werd in me...
Personen
Archeologie
Opgraving Grote Kerk, kooromgang 1996
In 1995 is gestart met de restauratie van de Grote Kerk van Breda. Een...
Archeologie
360°
Binnenkijken in de Grote Kerk
Wandel door de gangpaden en bekijk het interieur van de Grote Kerk....
Johannes Bosboom en de Grote Kerk
De Haagse schilder Johannes Bosboom (1817-1891), die gehuwd was met de...
Personen
Bouwwerken
Torenbekroning Grote Kerk brandt af
Op 11 mei 1694 sloeg de bliksem in in de houten torenbekroning van de ...
Gebeurtenissen
Drieluik in Grote Kerk
Naast het onaangetaste grafmonument voor Engelbrecht II van Nassau in ...
Voorwerpen
Het laatgotische Nassaumonument
Het grafmonument voor Engelbrecht I met zijn vrouw Johanna van Polanen...
Voorwerpen

Locatie

Kerkplein 2, 4811 XT Breda

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Handige links

Audio fragmenten

Nieuwsbrief