Eikberg (gehucht)

Gebieden
1400 tot heden
  • Gezicht op enkele boerderijen op Eikberg, tussen de Brigidastraat en Gilzeweg. (foto:J.A.M Grauwmans, coll. Stadsarchief Breda, id. 19770068)  

Eikberg is een gehucht bij een kruispunt van wegen ten zuidoosten van Bavel. In de omgeving zijn er van oorsprong geen akkers, straten of heiden met het voorvoegsel "Eikbergse" bekend.  Dat zegt iets over de grootte en het belang van dit gehucht. In de nabijheid liggen meerdere "bergen", de Roosberg, Bolberg en Woestenberg. Daarbij is Lijndonk ook te beschouwen als de naam van een natuurlijke hoogte.
Eikberg is een eenvoudige samenstelling tussen eik = eikeboom; en berg, een geringe hoogte in het terrein. Zestiende eeuwse bronnen spreken van de Hoge en de Lage Eikberg.
Vanaf 1518 worden regelmatig brouwhuizen bij de boerderijen vermeld. Een gedetailleerd overzicht van hoeven, herbergen en brouwerijen op de Eikberg is te vinden in het tijdschrift "Brieven van Paulus" nr.122.
 
CHI_28_057_Eikberg_1870_low.jpg CHI_28_057_Eikberg_lufo_low.jpg
Het gehucht Eikberg op de topografische kaart van 1870 en een actuele luchtfoto. 

Op de Eikberg lagen 6 boerderijen die "seynden" betaalden aan de heren van Ten Houte in de Hage.  Die seynde werd betaald met boter en eieren en is in de regel ooit een toegift bij de pacht geweest. Mogelijk lagen hier dus pachthoeven van Ten Houte die na een periode van half- of tijdpacht verzelfstandigd werden.
Archeologisch onderzoek, voorafgaand aan een grootschalig nieuwbouwproject op Eikberg heeft talloze sporen uit de 15de en 16de eeuw aan het licht gebracht.

Ook interessant

Woestenbergseweg (Bavel)
Woestenbergseweg (Bavel) 1300 tot heden
Deze weg loopt van horecagelegenheid de Brouwers aan de Gilzeweg naar ...
Gebieden
Brigidastraat (Bavel)
Brigidastraat (Bavel) 1500 tot heden
De historisch-geograaf Karel Leenders noemt de Brigidastraat een akker...
Gebieden
Bavel
Bavel 1299
De oudst bekende vermelding van de plaats Bavel komt voor in een akte ...
Gebieden

Locatie

Gerelateerd nieuws

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Downloads