Blookweg (Bavel)

Gebieden
2015 tot heden
STR292 Bllokweg NG19730013 STR292 Bllokweg NG19730013

Schutsbomen achter café Vanouds De Brouwers in 1973. Deze schutsbomen staan nu in een modernere uitvoering aan de Blookweg. (Foto: Frans Brekelmans, collectie Stadsarchief Breda id.197330013)

De Blookweg is een doodlopende weg aan de noordzijde van de Lage Aard die hier langs de autoweg loopt. De weg valt onder de buurtschap Bol- en Eikberg. Volgens Jansen is de naam nooit officieel vastgesteld. Op 10 maart 1987 besloot de gemeenteraad van Nieuw-Ginneken hier een perceel ter beschikking te stellen aan de boogschutterij. In dit verband hiermee werd voor het eerst de naam Blookweg genoemd. De straatnaam is door de gemeente Nieuw-Ginneken nooit officieel vastgelegd. Dat gebeurde pas bij een besluit van Burgemeester en Wethouders van Breda van 29 september 2015.

Van Poppelsdreef en Aardse Pad

De historisch-geograaf Karel Leenders duidt de weg aan als Blookdreef, de verbindingsweg van Lage Aard naar Eikberg. De weg werd volgens hem ook wel de Van Poppelsdreef of Aardse Pad genoemd. Volgens de toponymist Chr. Buiks was de Van Poppelsdreef een pad van de Lage Aard in zuidwestelijke richting. Het verlengde ervan is de Blookdreef. De weg was genoemd naar een familie Van Poppel. Het Aardsepad was een voetpad van de Aard langs de Gilzewouwerbeek in de richting van Bolberg. Hierover gingen de bewoners van de Aard naar de Bavelse kerk. Het pad lag gedeeltelijk tussen vrij hoge wallen. Het Aardsepad liep dus van de huidige Blookweg langs de Gilzewouwerbeek naar de Bolbergseweg.


De Bloken

Volgens Buiks worden de Bloken genoemd vanaf 1634, soms gevarieerd met Blokken. ‘Blook’ of ‘blok’ betekent ‘omsloten perceel’. Vaak hebben blok- en blooknamen betrekking op grasland, zo ook hier, zegt Buiks.

Literatuur

Chr. Buiks, Veldnamen in de voormalige gemeente Ginneken en Bavel (Nieuw-Ginneken, 1983-1988). Deel 9 en 10, Bavel, Bol- en Eikberg I en II (1984).

A.W. Jansen, Straatnamen voormalige gemeente Nieuw-Ginneken (Nieuw-Ginneken, 1997).

K.A.H.W. Leenders, Cultuurhistorische landschapsinventarisatie gemeente Breda (Breda, 2006). ErfgoedRapport Breda, nummer 1.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven