Deze weg valt uiteraard onder de buurtschap Eikberg. De toponymist Chr. Buiks vermeldt geen Eikbergseweg of Eikbergsestraat. De weg moet dus in het verleden anders geheten hebben. De historisch-geograaf Karel Leenders duidt deze weg aan als de Bolbergsestraat. Het was de gehuchtstraat van de Bolberg, maar ook van de Eikberg. Deze weg maakte volgens Leenders deel uit van de Diepstraat die Lijndonk, Bolberg en Eikberg verbond.
De Diepstraat werd al in 1525 vermeld. Het betreft vermoedelijk een deels als holle weg gelegen weg. Bij Bolberg heette deze weg, volgens Leenders, ook wel de Engstraat. Een gehuchtstraat is de verbinding tussen boerderijen die samen een gehucht vormen.
Veel van deze wegen hebben een niet nader te bepalen middeleeuwse ouderdom. De naam Eikbergseweg is bevestigd bij besluit van Burgemeester en Wethouders van Nieuw-Ginneken van 23 mei 1947. Waarschijnlijk bestond deze straatnaam toen al langer.
Eikberg
Het gehucht Eikberg lag (ligt) rond de kruising Eikbergseweg – Gilzeweg. Het gehucht Bolberg ligt (lag) rond de kruising Bolbergseweg – Eikbergseweg. Meestal werden de Bolberg en de Eikberg samen genomen tot de buurtschap Bol- en Eikberg.
De Eikberg wordt volgens Buiks regelmatig vermeld vanaf 1513, als Eycberch, Eijckberch, IJkberg, Eijckbergh enzovoorts. ‘Bergen’ zijn volgens Buiks meestal slechts iets boven de omgeving uitstekende vrij vlakke gebieden. Het element ‘berg’ is in de omgeving van Breda zeer frequent. In Bavel alleen al hebben we de Haarberg, de Roosberg, Evenberg, Woestenberg, Nieuwe Berg enzovoorts. Eikberg betekent dus ‘geringe verhevenheid, begroeid met eiken’, of ‘geringe verhevenheid gelegen bij een opvallende eik’.