Pomp

Voorwerpen
Archeologie
1550 tot 1600
OB 402 15 139 pomp OB 402 15 139 pomp

Enkele jaren geleden werden tijdens een archeologisch onderzoek in het buitengebied van Bavel sporen van het laat middeleeuwse gehucht Eikberg opgegraven. De archeologische opgraving leverde, naast informatie over het gehucht, een rijkdom aan sporen en vondsten uit de late middeleeuwen en (vroege) nieuwe tijd op.

In de meest zuidelijke vindplaats op Eikberg werd een tonwaterput uit de tweede helft van de zestiende eeuw opgegraven. De waterput was rijk aan organisch vondstmateriaal, zoals houten serviesgoed en botanische resten. Bij het couperen van de waterput werd duidelijk dat een groot deel van de houten pompconstructie bewaard was gebleven. Centraal in de bakstenen opbouw van de put en in de onderlig­gende ton had men een uitgeholde boomstam geplaatst: de zogeheten ‘pompbuis’. Tijdens het archeologisch veldwerk zijn alle houten delen van de waterpomp verzameld en aan specialistisch onderzoek onderworpen.

Waterpomp compleet

Bij het onderzoeken van de inhoud van de pompbuis werden resten van de grotendeels complete pompzuiger, oftewel het ‘pomp­slot’ of ‘pomphart’, in de buis teruggevonden. Op de foto ziet u dit onderdeel terug. Op de tekening rechts is het halverwege de pompbuis te zien.

Meer over...

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Ideeën?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven