De huidige Gilzeweg valt onder de buurtschap Bol- en Eikberg. Het tracé van de weg van Breda naar Gilze liep via de Ginnekenweg, de Raadhuisstraat in Ginneken, de Bavelselaan (eventueel via de huidige Prins Hendrikstraat en Overakkerstraat), verder via de Overakkerstraat, het huidige Klein Wolfslaar, de Roosbergseweg en zo over de huidige Gilzeweg naar Gilze. Volgens de historisch-geograaf Karel Leenders was de Gilzeweg breed bij de Roosberg, maar smal (dat wil zeggen tien tot twintig meter) ter hoogte van de Eikberg. Ten oosten van de Eikberg lag een alsmaar breder wordende baan. Een kenmerk van de middeleeuwse wegen was dat ze zorgvuldig de hogere gronden volgden, enigszins bochtig waren en hier en daar overgaan in bundels van alternatieve wegen. Dit laatste maakt dat beter van routes gesproken kan worden, zegt Leenders. Rivieren en beken werden aanvankelijk overgestoken bij een voorde of doorwaadbare plaats. Juist in de doorgaande wegen zijn die het eerste door bruggen vervangen.
Volgens de toponymist Chr. Buiks werd de Gilzeweg meestal aangeduid als de Baan naar Gilze (1699), ‘het spoor ofte baen van Breda nae Gils’ (ook 1699) de Gilsebaan (1837) en dergelijke. De Gilzeweg moet enkele jaren vóór 1925 verhard zijn. De straatnaam is bevestigd bij besluit van Burgemeester en Wethouders van Nieuw-Ginneken van 23 mei 1947.
Bredaseweg
Een merkwaardige aanduiding is de Bredaseweg: den Bredaeschen wech 1515), de gemeyn wech na Breda loopende (1525), den Bredaeschen wech (1551) en den Bredagse wegh (1746).