Het dorp Effen is een van de meest recent ontstane dorpen in de gemeente Breda. Het dateert pas van vlak vóór de Tweede Wereldoorlog. In Effen was rond 1900 al een tramhalte, waardoor hier toen reeds spontaan enige bebouwing was ontstaan, waaronder een veiling en een café (Halte Effen). De huidige Effenseweg is pas aangelegd in 1929 om Overa beter te ontsluiten vanuit Princenhage. In 1939 werd de kerk gebouwd op de hoek van de Rijsbergseweg en de Effenseweg, met de bedoeling dat zich hier te zijner tijd een dorp zou vormen. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond hier inderdaad de huidige bebouwde kom van Effen.
Een woonplaats bij taxussen
De naam Effen wordt, volgens de toponymist Chr. Buiks, voor het eerst vermeld in 1310, een respectabele ouderdom. Hij veronderstelt dat de naam Effen oorspronkelijk eindigde op heem. Heem betekent woning, woonplaats. Het achtervoegsel zou dan helemaal afgesleten zijn tot e of zelfs helemaal verdwenen. Het eerste lid zou een boomnaam kunnen zijn, zegt hij. In het Rijnland is effe de naam voor iep en in Vlaanderen kent men de naam effentrul voor esdoorn. Ook de taxus, die onder de naam yf voorkomt, zou hier bedoeld kunnen zijn. Deze conifeer kwam vanouds in onze streken voor. De taxus werd in zuidelijk Nederland ook wel iep genoemd. Het meest waarschijnlijk, zegt Buiks, lijkt in Effen te zien de woonplaats bij de taxussen. Heem-namen, samengesteld met boomnamen, komen echter niet veel voor, zegt hij.
Aanleg van de Effenseweg
In 1928 verzochten de Rooms-Katholieke Boerenbond van Princenhage, de Tuinbouwvereniging Sint Fiacrius en de Melkinrichting Sint Martinus de gemeenteraad van Princenhage de Overaseweg te verharden van hotel Boschhek tot in Overa. De boerderijen op Overa moesten uit hun isolement worden verlost, vond men, zowel in de zomer als in de winter. De wegencommissie (de commissie voor de aanleg van nieuwe wegen) schreef echter aan de gemeenteraad dat het beter zou zijn een geheel nieuwe verharde weg aan te leggen vanaf de Rijksweg te Effen (de huidige Rijsbergseweg), te beginnen aan de tramhalte Effen, naar Overa, met een nieuwe brug over de Weerijs. Men zou " langs dien nieuwen weg meer geschikt bouwterrein krijgen dan wel langs den bestaanden ouden weg of Kouwstraat." De nieuwe weg, de huidige Effenseweg, werd inderdaad, samen met de nieuwe brug over de Aa of Weerijs, aanbesteed in 1929.