Pastoor Anssemsstraat (Effen)

Gebieden
1939 tot heden
1220 1220

Het groene dorpsplein van Effen

Midden in het dorp Effen ligt een groen plein uit de jaren negentig van de twintigste eeuw. De huizen aan de noordzijde zijn genummerd aan de Pastoor Anssemsstraat, die aan de zuidzijde aan de Effenseweg. De woningen aan de Pastoor Anssemsstraat en de Meester van Meelstraat zijn gebouwd voor de zogenoemde HSL-gedupeerden. Voor de aanleg van de Hogesnelheidslijn (HSL) van Parijs naar Amsterdam zijn namelijk in de buurt van Effen nogal wat huizen gesloopt moeten worden.

Moeder Gods

De naam Pastoor Anssemsstraat (vastgesteld in 1999) verwijst naar Antonius Adrianus Anssems, de bouwpastoor van de Heilige Moeder Godskerk. De Moeder Godsparochie werd opgericht in 1939. De bisschop van Breda, Mgr. Petrus Hopmans, wijdde de kerk op 25 maart 1939. Pastoor Anssems bleef tot aan zijn dood in 1965 aan de parochie verbonden. Hij ligt begraven op het kerkhof naast de kerk. 'Antonius Anssems, Stichter en eerste pastoor van de Moeder Gods Parochie Effen staat op zijn grafsteen.

Effense Dorpsplein

Dit groene plein vormt het natuurlijke centrum van het dorp. Het is daarom een gemiste kans dat dit niet in de straatnaamgeving tot uitdrukking is gebracht. Het plein had wel het Effense Dorpsplein kunnen heten. Volgens de toponymist Chr. Buiks heten dorpsplein in de omgeving ook vaak Heuvel, bijvoorbeeld in Ulvenhout, Oosterhout en Den Hout. Zou de Effense Heuvel een geschikte naam geweest zijn?

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Aanmelden

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven