Breda ligt in het midden van een ster van oude rijkswegen die alle kanten op lopen. Oude rijkswegen zijn de Terheijdenseweg (van Breda naar Moerijk), de Oosterhoutseweg (van Breda naar Oosterhout, Keizersveer, Utrecht en Amsterdam), de Tilburgseweg (naar Tilburg, Den Bosch en Nijmegen), de Rijsbergseweg dus (van Breda naar Zundert en Antwerpen) en de (Oude) Liesboslaan (naar Roosendaal en Bergen op Zoom).
Oude Rijkswegen
De oude rijkswegen zijn (voor zover ze nog gaaf bewaard zijn) zeer bepalend in het landschap. Het zijn kaarsrechte wegen, zwaar beplant met vaak oude eiken. Gedeelten van de Oosterhoutseweg en de (Oude) Liesboslaan geven een goed idee hoe een oude rijksweg er uit hoort te zien. De Tilburgseweg is enkele jaren gelden gereconstrueerd, waarbij het oude beeld van zon rijksweg gedeeltelijk is hersteld. De Rijsbergseweg spant echter wel de kroon. Zware eiken omzomen de kaarsrechte weg, een echte Napoleonsweg. De keizer kan er nog steeds trots op zijn.
Napoleonsweg
De Rijsbergseweg is aangelegd onder keizer Napoleon in 1806-1810 als onderdeel van de steenweg van Parijs naar Amsterdam over Antwerpen, Breda en Gorinchem. Vóór 1810 werd een van de verbindingen met Antwerpen gevormd door een tamelijk rechte zandweg die ongeveer hetzelfde tracé volgde. Een restant daarvan is de Oude Rijsbergsebaan. Zie verder aldaar.
Rijsbergseweg
Vóór 1942 had de weg allerlei namen als Steenweg van Brussel naar Amsterdam, Weg van Amsterdam naar Brussel, Weg van Amsterdam naar Parijs, Rijksweg of Antwerpse Straatweg. J.H. Hoeufft zegt in zijn Proeve van Bredaasch taal-eigen uit 1836 dat een kassei een bestraatte weg was. Volgens hem zei men in het land van Breda gewoonlijk "steenweg". In de volksmond was de naam Rijsbergseweg blijkbaar toch de meest gebruikelijke. Na de annexatie van 1942 werd deze naam bevestigd.