Oranjeplein (Ginneken)

Gebieden
1902 tot heden
  • Het Oranjeplein in Ginneken. Er staan èn petroleumlantaarn èn een elektrische lantaarn op de foto. De foto is dus gemaakt ten tijde van de invoering van de elektriciteit in Ginneken in 1904. (Beeldcollectie Stadsarchief Breda)  

Op 15 maart 1902 besloot de gemeenteraad van Ginneken en Bavel een groot aantal straten in de kom van Ginneken namen te geven. Wij noemen onder andere het Oranjeplein (splitsing Ginnekenweg Prins Hendrikstraat), de Wilhelminastraat (een gedeelte van de huidige Ginnekenweg) en het Nassauplein (samenkomst huidige Dillenburgstraat, Prins Hendrikstraat en Valkenierslaan, min of meer het huidige Valkeniersplein). De naam Nassauplein is daarna in de vergetelheid geraakt. In 1933 werd de naam Nassauplein gegeven aan het huidige Saksen Weimarplein.

Oranjedriehoek

Op 30 april 1909 werd in Den Haag prinses Juliana geboren. Naar aanleiding van de geboorte werd de Schoolstraat in Ginneken omgedoopt in de Prinses Julianastraat (de huidige Dillenburgstraat) en de Karnemelkstraat in de Prins Hendrikstraat. Er was dus nu een soort Oranjedriehoek ontstaan van Oranjeplein Prins Hendrikstraat Nassauplein Prinses Julianastraat Wilheminastraat.
Volksmond

In 1942 werd Ginneken geannexeerd door Breda en werden het Oranjeplein en de Wilhelminastraat voorzien van de naam Ginnekenweg. De Prinses Julianastraat werd (vanwege de verwarring met de Julianalaan) de Dillenburgstraat (Dillenburg is het stamslot van de Nassaus). De naam Prins Hendrikstraat veroorzaakte geen verwarring en behield dus zijn naam. De naam Oranjeplein bleef echter in de volksmond in gebruik voor het kruispunt Ginnekenweg Franklin Rooseveltlaan. Het was en is immers een belangrijk oriëntatiepunt.

Literatuur

A.W. Jansen, De buurtschap bij de Ginnekense watermolen, 1600-1930, in Engelbrecht van Nassau, jaargang 1994, nummers 1 en 2.
Gerard Otten, De straten van Breda (Breda, 1988).

Ook interessant

Franklin Rooseveltlaan (Ginneken)
Sommige, royaal in het groen aangelegde wegen in Breda kunnen we besch...
Gebieden
Ginnekenweg (Zandberg, Ginneken)
Sommige straten buiten het oude centrum kunnen we aanduiden als oude l...
Gebieden
Prins Hendrikstraat (Ginneken)
De historisch-geograaf Karel Leenders geeft in zijn Cultuurhistorische...
Gebieden
Straatnamen Ginneken
Straatnamen Ginneken 1200 tot heden
Tot 1942 maakten Ginneken, Bavel en Ulvenhout en een aantal gehuchten ...
Gebieden

Locatie

Deel dit artikel

Facebook Twitter

Nieuwsbrief