Ginnekens onbekendste straatnaam: De Schuifhil

28-03-2022
Schuifhil 4 low
Het straatje gezien vanuit het zuiden met op de achtergrond de flats aan de Johan Willem Frisolaan.

Ooit van de Schuifhil gehoord ? Het is eigenlijk het achterom weggetje tussen de Ginnekenweg en de Prins Frederiklaan; Veel garageboxen en aan de zuidkant enkele kleine complexjes met nieuwbouw woningen. Het meest opvallend is misschien nog de bestrating met kinderkopjes en typische hoogteverschilletjes tussen de bestrating en de naastliggende tuinen.

Toch is dit een heel bijzonder straatje. De Schuifhil is niets anders dan de gedempte Molenley. Die kwam uit oostelijke richting tussen De Roy van Zuidewijnlaan en de Saksen Weimarlaan. Vervolgens ging deze dan onder de Ginnekenweg door in de buurt van de winkel van Jaak van Wijck. Waar nu het straatje met de naam Schuifhil loopt stroomde de Molenley, die wat verder in een grote meander van de Mark uitmondde.

De situatie rond 1824 geprojecteerd op een moderne luchtfoto. De Molenley vormde toen de grens tussen Teteringen en Ginneken. Het gehucht Zandberg lag aan de noordzijde van de Molenley en "Ginneken-Noord" aan de zuidzijde. Let ook op de sterk meanderende Mark. (klik voor vergroting)

De Molenley stroomde hier voordat de Ceintuurlaan en het villapark "Korteweg" werden aangelegd. Uiteindelijk werd in 1941 de gehele Molenley gedempt.
De naam Schuifhil is overigens een persoonsnaam en is geen historisch toponiem. In de 17de eeuw was Kapitein Willem Schuyfhil , eigenaar van enkele in de nabijheid gelegen percelen. Bovendien was hij schepen in het bestuur van Ginneken en heeft hij een fraaie grafsteen in de Grote Kerk.

(mede ontleend aan 't Ginneken van Ad Jansen en http://www.breda-oost.nl/pdf/H...)

Ook interessant

Idee icoon

Mis je iets? Informatie onjuist? Idee├źn?

Mail je reactie
Erfgoedweb is een initiatief van
gemeente Breda
chevron-up Scroll naar boven