Tijdens de aanleg van een nieuwe hoofdriolering op het Kloosterplein en de Oude Vest werd aan de zijde van de Kloosterkazerne in het profiel een dubbele haarpodzol waargenomen. Deze bodemvorming vindt plaats op de arme en hoger gelegen zandgronden.
Het profiel daalde scherp naar het zuidoosten. De top van de dekzandrug leek aan de zuidwestzijde van de kloosterkerk te zitten. Deze werd ter plekke afgetopt en zat vlak onder het huidige maaiveld. Dit betekent dat de oorspronkelijke hoogte nog boven het huidige maaiveld heeft uitgestoken.
Podzol bodem
Een dubbele haarpodzol kan zich vormen als een bestaande podzolbodem wordt overstoven, waarbij in de top opnieuw bodemvorming plaatsvindt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er ook een laagte aan de zuidwestzijde, ter hoogte van het Nonnenveld en Keizerstraat, werd aangetroffen; daar werd het klaarblijkelijk blootliggende zand weggestoven tegen de zandrug op. Een deel van het zand werd over de top heen geblazen en aan de andere zijde vormde zich een nieuwe podzol.
De laagte aan de zuidwestzijde werd in ieder geval bij het Nonnenveld, in de Keizerstraat en op de Oude Vest aangetroffen bij archeologisch onderzoek.