Tijdens de werkzaamheden op het Kloosterplein zijn in december 2024 weer een aantal verrassende sporen gevonden. De locatie zoals wij die nu kennen heeft een bijzondere geschiedenis en was in vorige eeuwen totaal anders ingericht. Een groot deel werd ingenomen door de middeleeuwse stadsgracht en door terreinen die in bezit waren van het klooster St. Catharinadal.
Begravingen achter de kloostermuur op het Kloosterplein
08-01-2025Enkele muurfragmenten liggen precies op het tracé van een muur die vanaf de 16de eeuw delen van het kloosterterrein scheidde van de openbare ruimtes. (zie plattegrond hierboven) Vermoedelijk is deze kloostermuur in de plaats gekomen van een middeleeuwse sloot die in de als erfscheiding tussen klooster en stad diende.
Tussen de stadsgracht en de terreinen van het klooster en Gasthuiscomplex heeft altijd al een pad langs de stadsgracht gelopen. Dat liep vanaf de huidige Boschstraat tot aan de toegang van het klooster. Het oude straatje de Beijerd, inmiddels ook al bijna 70 jaar verdwenen, was daar een overblijfsel van.
Naast delen van de kloostermuur werden er ook muurfragmenten gevonden van de portierswoning en de latere 19de eeuwse bebouwing.
De vondst van een aantal begravingen op deze plek is opmerkelijk. In 1993 werden in de kloosterkapel en een deel van de kloosteromgang (nu Holland Casino) al talloze begravingen gevonden maar daar werden ze ook wel verwacht. De begravingen die nu gevonden zijn bevinden zich buiten het feitelijke kloostercomplex maar binnen de kloostermuur en dan nog op een heel klein oppervlakte. Ze bevatten de overblijfselen van een aantal jong volwassenen en enkele baby's.
Bijzondere begravingen op een bijzondere plek dus. Aan de hand van archiefonderzoek en onderzoek naar begravingen op kloosterterreinen in het algemeen hopen we dit verhaal compleet te krijgen.